Jaana Toikkanen

Kaupunki: Helsinki

Puhelin: + 358 (0)40 722 0920

Sähköposti: jaana.toikkanen[at]welho.com

Me kaikki tahdomme tulla nähdyiksi ja hyväksytyiksi omana itsenämme. Silti teemme paljon piilottaaksemme aidon itsemme toisilta, usein tiedostamattamme. Saatamme reagoida vetäytymällä kuoreen tai karkotamme toisia luotamme hallitsemattomilla purkauksillamme. Miten uskaltaa olla oma, haavoittuvainen itsensä ja päästä toisten kanssa aitoon yhteyteen? Mikä voi olla esteenä ja mikä toisaalta auttaa siihen, että kykenee olemaan oma itsensä toisten kanssa, rakentavalla tavalla? Nämä kysymykset ja vuorovaikutussuhteet ylipäätään ovat mielestäni oman hyvinvoinnin kannalta tärkeitä, ja näitä olen työstänyt myös omassa kasvussani.

Tutustuin vaikeuteeni liittyä toisiin omana itsenäni Ihminen tavattavissa –koulutuksessa turvallisessa ympäristössä, riittävästi rakkautta ja peiliä saaden. Silloin opin, että olin kantanut erilaisia rajoittavia uskomuksia itsestäni, toisista ja elämästä. Niiden seurauksena olin kehittänyt itselleni selviytymisstrategioita, joilla yritin välttää kipua, mutta jotka toivat mukanaan yhteydettömyyttä niin itseeni, tunteisiini kuin toisiin ihmisiin. Olin selviytynyt hengissä, mutten elänyt.

Pikku hiljaa itsetuntemukseni lisääntymisen ja tiedostamisen, tuen ja harjoittelun kautta aloin toimia uudella tavalla. Matka kulki melkoisen epämukavuuden kautta, häpeä kumppaninani. Opin tunnistamaan tunteitani ja löysin niiden takaa tarpeet, ja vointini alkoi muuttua.

Tänään jatkan matkaani ihmisenä, joka elää enemmän itsensä näköistä elämää. Tunnistan paremmin mikä on itselleni hyväksi ja mikä ei, ja tiedostan terveiden rajojen tärkeyden. Itseni aitoon ilmaisemiseen olen saanut apua rakentavaan vuorovaikutukseen (nonviolent communication) perehtymisestä. 

Itsetuntemusmatka on kuin sipulin kuorimista, kerroksia löytyy lisää sitä mukaa kun oma tiedostaminen ja rakenteet kasvavat. En voi koskaan sanoa olevani ihmisenä valmis. Ja hyvä niin. Kun ymmärrän keskeneräisyyteni ja sen, että tarvitsen toisia ihmisiä ja rakkautta, olen avoimempi yhteyteen toisten kanssa. Samalla myös ymmärrykseni ja hyväksyntäni toisia kohtaan kasvaa. 

Itselleni tuttuja teemoja yhteydettömyyden lisäksi ovat muun muassa toimimattomassa perheessä kasvaneen toipumispolku, häpeä, HSP (highly sensitive personality) ja erilaisiin elämänkriiseihin (ihmissuhteet, työttömyys, työpaikkakiusaaminen, oma tai läheisen vakava sairaus ja lähestyvä kuolema, krooninen kipu) liittyvät tunnekuormitukset. 

Yksityiselämän kysymysten lisäksi sydäntäni lähellä on työelämän haasteiden kanssa kamppailevien tukeminen. Työskentelen mentoroinnin ohella luottamuksen rakentajana johtamisen ajatushautomossa ja valmennusyrityksessä, joka tahtoo tehdä nykyisestä työelämästä inhimillisempää. Entinen ammattini on molekyylibiologian tutkija, FT. Opiskelen ratkaisukeskeiseksi työnohjaajaksi toista vuotta, ja otan vastaan myös työnohjausasiakkaita, sekä ryhmiä että yksilöohjattavia.

Olet lämpimästi tervetullut tapaamisiin minkä tahansa aiheen kanssa, sellaisena kuin olet. Kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia.