Työ vapauttaa

Toteutin hiljattain pitkään itäneen unelman ja vierailin Auschwitz-Birkenaun keskitysleirillä Puolassa.

Auschwitzin sisääntuloportin yläpuolella on tunnettu teksti ”Arbeit macht frei”, työ vapauttaa. Teksti liittyy tarinaan, jota leirille kuljetetuille vangeille kerrottiin. Heidät toivotettiin usein soittokunnan säestyksellä tervetulleeksi tekemään työtä, ja annettiin ymmärtää, että työ johtaa vapautumiseen. Sittemmin tiedämme historiasta, että osa vangeista todellakin joutui pakkotyöhön ja osa kaasukammion kautta krematorioon.

Työ tunteiden parissa vapauttaa

Psyyken kanssa tehtävä työ on myös työtä ja se niin ikään vapauttaa. Mitä tuo työ sitten on ja mihin se meidät vapauttaa?

Psyykkinen työ on työtä omien tunteiden, kehotuntemusten ja oman mielen; ajatusten, uskomusten ja minätarinoiden kanssa. 

Olemme ihmisinä koko ajan jossain tunnetilassa, tiedostimmepa sen tai emme. Voimme myös tuntea useita tunteita yhtä aikaa, ja osa niistä voi olla ristiriidassa toistensa kanssa. Voimme esimerkiksi olla samalla hetkellä surullisia ja helpottuneita. Tunteet syntyvät ja tuntuvat kehossamme. Tunteiden tunnistaminen, niille nimen antaminen ja uskaltautuminen tuntemaan niitä, vapauttaa meidät elämään tässä hetkessä. 

Jonottaessani Auschwitzin sisääntuloportilla tunnistin itsessäni pelkoa vatsan seudulla ja olin levoton. Pysähdyin kuulostelemaan oloani ja kysyin itseltäni, mikä minua pelottaa. Tunnistin, että pelkäsin omia mahdollisia reaktioitani aidan toisella puolella: alkaisinko itkeä, saisinko paniikkikohtauksen vai tukahduttaisinko tunteeni tyystin ja sen seurauksena vain suorittaisin kierroksen olematta siinä läsnä.

Tuo lyhyt hetki, jolloin päätin kuunnella itseäni ja hyväksyä sen, mitä minun sisäisyydessäni tapahtui, vapautti minut. Tunteet ovat autonomisia ja emme voi valita tai poistaa niitä. Voimme ainoastaan havainnoida ja hyväksyä ne, vaikka emme pitäisi niistä. Mitä nopeammin kykenemme hyväksymään, sitä nopeammin tunteen aalto menee ohi. Niin kävi minullekin ja saatoin kulkea aistit avonaisena ja olla läsnä koko kierroksen ajan. Huomasin huokailevani tämän tästä kuunnellessani kertomuksia keskitysleirin karmeuksista ja katsellessani alueelle koottuja todisteita vankien elämästä. Raskaat aiheet nostattavat ymmärrettävästi raskaita tunteita ja niiden tunteminen väsyttää. Niin kuuluu ollakin, työssä väsyy.

Työ ajatusten kanssa vapauttaa

Ihmisen mieltä voi verrata keittoon. Emme voi poistaa mielestämme mitään, ainoastaan lisätä. Mikäli keitossa on liikaa suolaa, maku laimenee lisäämällä aineksia, jotka muuttavat keiton koostumusta. Ajatuksemme ja uskomuksemme itsestä tai maailmasta viriävät meissä itsenäisesti. Mikäli uskomme kaiken, mitä mielemme generoi, olemme oman mielemme vankilassa.

Tunnistamalla ajatuksiamme ja opettelemalla suhtautumaan niihin uudella tavalla, ajatusten vaikutusvalta meihin vähenee ja vapaudumme tekemään parempia valintoja. Vapaudumme myös pohtimaan toista näkökulmaa tapahtuneeseen ja kertomaan vaihtoehtoista tarinaa. 

Työ oman menneisyyden kanssa vapauttaa

Valmistautuessani Auschwitzin reissuun kuuntelin paljon äänikirjoja ja katselin dokumentteja. Yksi puhuttelevimmista oli Unkarin juutalaisen selviytyjän, sittemmin psykologiksi kouluttautuneen Edith Egerin tarina hänen elämästään ennen, aikana ja eritoten jälkeen keskitysleirin. Hän, kuten monet kohtalotoverinsa, vaikeni aluksi kaikesta kokemastaan haluten unohtaa kohtaamansa kaltoinkohtelun.

Puhumattomuuden strategia osoittautui kuitenkin toimimattomaksi. Arkiset tilanteet laukaisivat hänessä takaumia ja hän ylireagoi yllättävissä kohtaamisissa mm. lapsilleen. Vakavoiduttuaan tutkimaan näitä ”mikä minuun meni” -tilanteita hän hakeutui avun piiriin, alkoi sanoittaa kokemaansa ja sai niille uudenlaista ymmärrystä. 

Työ oman menneisyyden kanssa nostattaa pintaan haavojamme, joita emme ole niiden syntyhetkellä voineet hoitaa. Työ on välillä hyvin raskasta, mutta se kannattaa, sillä se purkaa sisällämme olevia jännitteitä ja vapauttaa meidät menneisyyden kahleista elämään täysipainoisesti tässä päivässä. Ainoassa, mikä meillä on.

Tiina Tuomikoski, Ihminen tavattavissa -terapeutti

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.