Tunteet vaativat tilaa

Pysähtyminen ja itselleen tilan antaminen voivat auttaa käsittelemään tunteet rakentavasti – ilman impulsiivista reagointia.

Olen elämäni aikana ollut monesti tilanteessa, jossa toinen ihminen kertoo minulle jotakin sellaista, mitä minun on hankala ottaa vastaan.

Voi olla, että kuulen jotain sellaista mikä harmittaa, hävettää, satuttaa, pelottaa tai suututtaa. Näiden primäärien tunteiden päälle tulee kuitenkin usein reaktio, sillä kuultu asia herättää tunteita, joka puolestaan triggeröi ja herättää reaktion.

Reaktiossa on mukana toiminta. Haastavaa tästä tekee sen, että reaktiosta käsin toimiminen, emotionaalisesti hankalaan tilanteeseen ei kovin usein ole rakentavaa.

Entä jos reagoimisen sijaan voisin hetkeksi pysähtyä? Antaa itsessäni tilaa sille hankalalle tunteelle, jota välttelen tuntemasta ja jolta suojaan itseäni.

Olin tilanteessa, jossa kuulin sellaista, minkä kuuleminen tuntui kipeälle.

Koska olen niin lukemattomat kerrat ajanut tässä asiassa päin seinää (reagoinut), niin tiesin, että parasta mitä voin tehdä, on olla hetken hiljaa.

Lisäksi tiedän, että kivun (surun) tunteminen ja näyttäminen on vaatinut minulta todella paljon töitä, joten tiesin myös, että tarvitsen hetken aikaa jotta saan yhteyden siihen, mitä todella tunnen

:heart:

Istuin hiljaa ja hengitin, hetki kerralla. Samalla tein parhaani kuullakseni, mitä minulle kerrotaan. Ei kovin helppo tilanne kun sattuu.

Hengitin torjunnan läpi, jonka alta paljastui kipu. Annoin kivulle tilaa.

Se tuntui ensin supistavana ja sitten viiltävänä. Hengitin. Se on tärkeintä muistaa siinä hetkessä. Vain hengittää ja olla läsnä itselleen. Hengitys ja aika luo tilaa.

Hetken kuluttua supistus laajeni ja tunsin kipua koko sydämessäni -senkin kanssa istuin hiljaa ja olin.

Lopulta sain sanottua, että minua sattuu ja tunsin kyyneleet poskillani.

Toisinaan kompastun reagoimaan. Kompastun eniten silloin, kun todellinen tunteeni kaiken alla on pelko.
Viimeksi muutama päivä sitten – töitä siis riittää.

Pyytää sitoutumista. Sitoutumista siihen, että tahtoo nähdä vaivaa.

Samalla se kysyy valitsemaan yhä uudelleen ja uudelleen.
Pyytää sitä, että suostun.

Christa Porander, Ihminen tavattavissa -terapiaopiskelija

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.