Häpeä kriitikko

Oletko tunnistanut itsessäsi haitallista sisäistä puhetta?

Sisäisen kriitikon, joka arvostelee ja kritisoi sinua, saaden ajattelemaan itsestäsi seuraavaa; ”olinpa minä tyhmä” tai ”enkö minä nyt tuotakaan osannut”. Tunnistatko sisäisen äänen, joka vaatii sinua tekemään aina parhaasi ja vieläkin enemmän. Sen jolle ei mikään riitä ja joka piiskaa sinua suorittamaan, tekemään liikaa töitä ja jaksamaan vaikka voimasi eivät enää riittäisi. Äänen, joka vähättelee sinun tunteitasi ja kokemuksiasi sanomalla ”eihän se nyt mikään iso juttu ollut”, ”turha tästä on numeroa tehdä”. Joskus sisäinen kriitikko voi olla rankaiseva, saaden sinut rankaisemaan itseäsi, kun et jossain asiassa onnistu.

Tuo kriitikko on häpeä, jonka olemme sisäistäneet jo varhain lapsuudessamme. Häpeä saa meidät tuntemaan huonommuutta, riittämättömyyttä ja kelpaamattomuutta. Kun kuuntelemme tuota haitallista sisäistä puhetta, tuota häpeä kriitikkoa, saa se meidät myös pysymään häpeän kahleissa.

Meidän voi olla vaikea olla oma itsemme muiden seurassa. Jännittäminen saa meidät kuormittumaan, jolloin herkästi vetäydymme erillisyyteen ja yksinäisyyteen. Välttelemme tilanteita, joissa tulemme esille, nähdyksi ja nähdyksi tullessamme saatamme kokea jopa lamaannuttavaa kauhua.

Häpeä aiheuttaa myös läheisriippuvuutta, jolloin ei ole minua, on minä muiden kautta. Läheisriippuvaisen on vaikea irrottautua huonoista ja haitallisista ihmissuhteista ja hän vetää puoleensa narsistisia ihmisiä, joiden vastuuta hän saa loputtomiin kantaa. Häpeästä kumpuaa myös uupumus ja masennus.

Häpeä syntyy vuorovaikutuksessa ja korjaantuu vastavuoroisessa vuorovaikutuksessa. Häpeästä vapautumisen ensiaskelia on sen tunnistaminen. Turvallinen ohjaus ja ryhmän hyväksyvä ilmapiiri antavat uskallusta tulla näkyväksi omana itsenään.

Lämpimästi tervetuloa syksyn Häpeän Kahleet -kurssille!

Kurssi alkaa 17.8.2024.
Paikka: Lassila, Helsinki.
Ilmoittautuminen: anne@tunnejahyvinvointi.fi
Lisää tietoa kurssista löydät osoitteesta www.tunnejahyvinvointi.fi.

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.