
Isän merkitys turvan antajana on lapselle tärkeä asia. Omalla kohdallani isän turva on puuttunut.
Tulin isäni hylkäämäksi pienenä vauvana isäni itsemurhan kautta. Se aiheutti hylkäämisen trauman ja syvän turvattomuuden, minkä ohjaamana hain parisuhteissani turvaa sieltä mistä sitä ei voinut saada. Turvan löytäminen itsestäni on ollut tärkeä ja merkityksellinen matka oman sisäisen lapseni luokse. Sisäisen isyyden antaminen sisäiselle lapselleni on opettanut minulle itseni arvostamista ja terveen vihan ja sitä kautta terveiden rajojen asettamista, oman itseni puolustamista ja suojaamista.
Lapselle äiti ja isä edustavat rakkautta ja turvaa. Silloin, kun vanhemmat ovat kyenneet toimimaan riittävän hyvin lapsen hoivaajina ja tarpeiden tyydyttäjinä, ja lapsi on voinut luottaa vanhemmilta saamaansa hoivaan ja kannustukseen, oppii lapsi hakemaan turvaa toisen ihmisen läheisyydestä. Vanhempien katseet ovat ne peilit, joista lapsi peilaa onko hän rakastettu.
Tässä kirjoituksessa peilaan isän merkitystä ja mitä vaikutuksia on sillä, millaista isyyttä tai isättömyyttä olemme saaneet osaksemme. Isä edustaa aina lapselle turvaa, maskuliinista suojelijaa ja rajoja (viha). Isän arvostusta vaille jäänyt lapsi päätyy sukupuolesta riippumatta usein epäilemään omia kykyjään. Myös äiti voi toteuttaa isän edustamaa maskuliinista suojelijaa – mikäli äidin maskuliininen puoli on selkeä.
Tytär peilaa isän katseesta omaa kelpaavuuttaan tyttönä ja myöhemmin naisena. Rakkaussuhteet ja seksuaalisuus liitetään usein isäsuhteeseen. Tytölle isä on hänen elämänsä ”ensimmäinen mies”, ja jos tytär on saanut isältään rakkautta ja arvostusta, osaa hän vaatia sitä muilta elämänsä miehiltä. Isän hylkäämäksi ja isän turvaa vaille jäänyt tytär voi löytää itsensä turvattomista suhteista, joissa tulee kaltoinkohdelluksi, emotionaalisesti ja/tai fyysisesti hylätyksi.
Pojalla on tarve ihailla isäänsä. Isän osoittama kiinnostus ja hyväksyntä auttavat poikaa muodostamaan myönteisen kuvan itsestään. Tällöin poika uskoo, että myös muut hyväksyvät hänet omana itsenään. Se, miten isä suhtautuu pojan äitiin ja naisiin yleensäkin, voi vaikuttaa siihen millaisiksi pojan parisuhteet ja yleensäkin suhde toiseen sukupuoleen muodostuvat.
Aluksi äiti ja lapsi ovat symbioosissa, silloin äiti tarvitsee isyyttä eli isän tukea ja turvaa jaksaakseen olla hyvä äiti. Lapsen kasvaessa isän tärkeä tehtävä on eriyttäminen eli isän tehtävä on eriyttää lapsi äidistä, jotta lapsi kasvaa omaksi erilliseksi yksilöksi eikä jää tunnesymbioosiin äidin kanssa.
Sisäistämme häpeän jo varhain lapsuudessa, silloin kun olemme kokeneet hylkäämistä, ja kokeneet ettemme kelpaa ja tule hyväksytyksi omana itsenämme.
Anne Ollikainen, Ihminen tavattavissa -terapeutti ITT®
Tutustu myös Annen Häpeän kahleet -kurssiin, joka alkaa 22.3.2025. Kurssi pidetään Helsingissä. Lisätietoa ja kurssipäivien aikataulut löydät osoitteesta www.tunnejahyvinvointi.fi. Turvallinen ohjaus ja ryhmän hyväksyvä ilmapiiri antavat uskallusta tulla näkyväksi omana itsenään. Ilmoittautumiset 9.3. mennessä anne@tunnejahyvinvointi.fi. Lämpimästi tervetuloa!