Kenen syy?

”Hän ei suostu riitelemään kanssani.”

”Hänellähän tässä on jokin ongelma, ei minulla.”

”Hän se tässä kiukuttelee, mitä minä olen muka tehnyt?”

Oletko joskus kuullut vastaavia kommentteja? Ajatellut ehkä itse näin?

Kaikki nämä kommentit antavat ymmärtää, että olisi jotenkin mahdollista, että kahden ihmisen välisessä vuorovaikutuksessa on vain yksi joka ”vaikuttaa” ja toisella ei ole siihen osaa eikä arpaa.

Että kahden ihmisen välisessä suhteessa olisi vain yksi syyllinen kaikkiin hankauksiin ja yksi syytön.

Että suhteessa on yksi ”vähän parempi ja mukavampi ihminen” ja yksi ”ihmisenä pikkaisen epäonnistuneempi ja hankalampi”.

Tämä ei tietenkään ole mahdollista, mutta sokeus oman osuuden tunnistamiseen on kyllä mahdollista.

Se, että on harmistunut ja kiukkuinen, mutta piilottaa sen, on samanlainen valinta kuin se, että päättää antaa kiukkunsa kuulua ja näkyä.

Se, että ei tee mitään tai reagoi mitenkään, on aivan yhtä aktiivista toimintaa kuin varsinainen tekeminen ja reagoiminen.

Liian usein konflikteissa ja ihmisten välisissä haasteissa halutaan jäädä tutkimaan ja ihmettelemään yhden ihmisen reaktiota, sen sijaan, että tutkittaisiin sitä, että mihin ihminen reagoi.

Tätä näkee koulun pihalla, ystävyyssuhteissa, parisuhteissa, työkavereiden välisessä suhteessa, vanhempi – lapsi suhteessa, työnantaja – työntekijä suhteessa ja missä tahansa kahden ihmisen välisessä vuorovaikutussuhteessa ja jopa ryhmissä.

Monesti ryhmätkin tuntuvat tarvitsevan yhden ”hankalan”, jotta säästytään siltä tukalalta tosiasialta, että jokainen meistä vaikuttaa jollain tavoin siihen mitä ihmissuhteessa tai ryhmässä tapahtuu ja on omasta osuudestaan vastuussa.

Ja kun puhun vastuusta, puhun aikuisista.

Pidän ajatuksesta, että emme ole vastuussa vain väärinteoistamme vaan myös siitä, että jätämme tekemättä sen mikä on oikein.

Ja pidän myös ajatuksesta, että kohti tällaisia ihanteita, vastuunottoa ja parempia ihmissuhteita meillä kaikilla on lupa ja mahdollisuus kasvaa, kunhan vain suostumme kohtaamaan oman keskeneräisyytemme.

Mitä ajatuksia tämä kaikki herättelee?

Ihminen tavattavissa -terapeutti ITT®, vuorovaikutusasiantuntija Ruusa Hentilä
www.mindfaculty.fi

 

 

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.