Haluaisitko sinä olla onnellisempi työntekijä? Miten voisit saavuttaa itsellesi paremman työelämäkokemuksen?
Työelämä on parhaimmillaan palkitsevaa ja innostavaa, huonoimmillaan kaiken energian vievää ja lannistavaa. Kun pahin vaihtoehto on omalla kohdalla totta, tekisi niin kovasti mieli osoittaa sormella esimiestä, johtoa tai työkavereita omasta kurjuudesta. Kuitenkin lähes aina omilla arvoilla, asenteella ja tavalla olla vuorovaikutuksessa, on suuri merkitys. Olosuhteet ovat mitä ovat. Moniin asioihin voi vaikuttaa, kaikkiin ei, mutta aina voi vaikuttaa omaan asenteeseensa, suhtautumiseensa ja valintoihinsa.
TYÖELÄMÄ ON ISO OSA ELÄMÄÄ
Jos on itsensä puolella ja yrittää vaikuttaa niihin asioihin, mihin voi, se riittää. Jos vaikuttaminen ei tuo toivottua tulosta, niin sitten onkin aika miettiä, miten asian kanssa eläminen vaikuttaa omaan hyvinvointiin ja työintoon. Ja jos tuntuu, että tässä työssä ei ole mahdollista saavuttaa sitä, mitä itse tavoittelee, sellaista työtä ja tekemisen meininkiä, kuin itse haluaa, niin on päätösten aika. Työelämä vie tästä ainokaisesta elämästä ison osan. Ei ole ollenkaan samantekevää, miten tuon osan viettää ja miten se vaikuttaa myös muuhun elämään.
Kokemukseni mukaan monelle herää jossain kohtaa työelämää kysymyksiä siitä, miten haluaa työelämänsä viettää. Voi tuntea jonkinlaista tyytymättömyyttä, mutta ei ihan tiedä miksi. Tai voi herätä halu kehittää itseään ja osaamistaan sekä syventää itsetuntemustaan myös työn tekemisen näkökulmasta.
ONNELLISEKSI TYÖNTEKIJÄKSI
Mielestäni on tärkeää opetella olemaan onnellinen työntekijä! On tärkeää tunnistaa, mitkä asiat ovat itselle tärkeitä työelämässä samoin kuin tiedostaa, mihin voi vaikuttaa ja mihin ei. Omien vahvuuksien tiedostaminen ja niiden varaan rakentaminen on myös vaivan arvoista ja parantaa omaa työelämäkokemusta. Vahvuuksiensa varaan rakentaminen kun on aina helpompaa kuin jonkin muuttaminen. Toki omien kehityskohteidenkin kanssa työskentely on tärkeää.
Useilla meistä on myös vähintäänkin välillä kriittinen asenne ympärillä oleviin ihmisiin tai olosuhteisiin liittyen ja myös sen asenteen rehellinen tutkiminen vie kohti parempaa työelämäkokemusta. Entä sitten oman vaativuuden ja ankaruuden kanssa työskentely? Moni meistä on valmis olemaan hyvinkin myötätuntoinen toisia kohtaan, mutta itsen kohdalla tilanne onkin toinen. Sisäinen vaatimustaso ja ankara tuomitsija saattaavat sammuttaa työniloa paljonkin ja ilman, että tiedostamme tätä, se voi sabotoida pitkään ja paljon. Entä mikä on tapani olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa? Olenko itseni puolella samaan aikaan kun kohtelen toisia kunnioittavasti ja rakentavasti?
Kyky rehellisyyteen itseään kohtaan palkitsee. Oman mielen treenaaminen ja oman työelämäkokemuksen parantaminen ovat rakkaudellisia tekoja itseään kohtaan.
Ihminen tavattavissa -terapeutti, työyhteisövalmentaja Maritta Joki
Marittan Onnellinen työntekijä -työkirjan voit tilata tästä linkistä: http://www.mentoritas.fi/contact-1