Ryhmän merkityksestä Ihminen tavattavissa -koulutuksessa

Olen elänyt lapsuuteni ja nuoruuteeni kuusi lapsisessa perheessä, missä mukana tietenkin mummoni ja vanhempani. Ympärillämme oli laaja sukulais- ja ystäväperheiden verkosto. Siispä ryhmissä toimiminen on minulle tuttua. Olen opiskellut psykodraamaohjaajaksi ja ryhmäanalyytikoksi oppiakseni ymmärtämään ryhmiä niiden lainalaisuuksia sekä oppiakseni tuntemaan itseäni ryhmän jäsenenä, yksilönä. Ammattiin kypsyminen on ollut kohdallani pitkä kasvuprosessi.

Askel askeleelta, kiirehtimättä, tavoittamalla rauhallisuuden, hitauden rytmin – tämä on mahdollistanut omien varjojen ja kipujen tunnistamista ja niiden läpielämistä. Olen osallistunut lukuisiin itseapuryhmiin ja yksilö- ja ryhmäpsykoterapiaan.

Sanotaan, että terapiasuhteessa asiakasta voi auttaa siihen asti kuin olet itsessäsi asioita kohdannut. Siis, vastuullinen paikka. Sen vuoksi koen, että matkaa kannattaa jatkaa, en tule valmiiksi tittelien tai koulutusten kautta, koulutus auttaa tulemaan tietoisemmaksi omasta varjostani, opin tuntemaan nöyryyttä ja kunnioitusta elämää ja ihmisiä kohtaan. Tänään voin sanoa itselleni, hyvä Leena, sinä riität!

Olen toiminut yksityisyrittäjänä vuodesta 1996 alkaen. Tänä aikana olen ohjannut lukuisia itsetuntemus -ryhmiä ja tehnyt yksilöterapiaa. Psykodraama-ohjaajatutkinnon jälkeen olen ohjannut vuoden mittaisia psykodraama-terapiaryhmiä. Halusin jatkaa opintojani, nälkä kasvaa syödessä, valmistuin ryhmäanalyytikoksi ja psykoterapeutiksi. Tämän koulutuksen kautta avautui aivan uudenlainen ryhmämaailma eteeni, aloin ymmärtämään syvällisemmin perheiden, työpaikkojen ym ryhmien toimintatapoja, käyttäytymistä, lainalaisuuksia ja mikä parasta, opin kuuntelemaan ja kuulemaan sitä, mitä ei sanota ääneen. Oma intuitioni on oppaani, tulkkini ja silloin läsnäolon merkitys on valtava. Oma keho kertoo ja oma mieli sanottaa. Voin olla tulkkina.

Ihminen tavattavissa -kouluttajana olen aloittanut Lambda-ryhmässä syyskuussa 2015. Olen kasvuryhmien aikana hämmästellyt aina uudelleen ihmisen kykyä selviytyä rankoista elämän tilanteista ja aina uudelleen ihmetellyt liikuttuneena ihmisen psyykkistä syntymistä omaksi itsekseen, ihmisissä syntyy MINÄ ja tämä syntyminen tapahtuu ryhmässä!

Usein ihmiset ovat etsineet yhteyttä erilaisten riippuvuuksien kautta. Mm. työ, alkoholi, seksi, pelaaminen, ruoka, makea, toimimattomat ihmissuhteet, ovat olleet tapoja, joilla ihminen on yrittänyt selviytyä. Kehityksellisen trauman selviytymiskeinojen avulla ei synny minuutta vaan kehittyy addiktoitunut minä. Olen ymmärtänyt traumaattisten kokemusten ja kehityksellisen trauman merkitykset ja pohdin, miten voisin auttaa ja tukea ihmisiä ymmärtämään traumaattisten kokemusten seuraukset omassa elämässään. Hain Traumaterapiakeskuksen järjestämään EMDR-terapia koulutukseen ja sain sieltä uusia työkaluja omaan psykoterapeuttiseen työhön.

Ihmisen vuorovaikutustaidot alkavat kehittymisen lapsen syntymähetkestä, kiintymyssuhteessa. Lapsen kokemus siitä, että häntä on kannateltu ja että hän pääsee muokkaamaan asioita mielikuvien avulla auttaa luottamuksen kehittymisessä ja liittymisessä. Hän oppii muiden avulla itsestään ja ympärillä olevasta maailmasta. Tämä tarkoittaa sitä, että kun yksilö voi saada rakentavaa ja aitoa palautetta, peilausta itsestään, hän oppii ymmärtämään toiseutta ja terveen häpeän tunteen kehittyminen mahdollistuu syyllistävän ja ahdistavan häpeän tunteen sijaan. Identiteetin kehittyminen tapahtuu vuorovaikutuksessa, vastavuoroisuudessa.

Normaalissa ihmissuhteessa tarvitsevuudesta ei tule addiktiota, mutta kun riippuvuutta ei hyväksytä, sitä ei ole tarjolla tai se on vääristynyt, kielteinen riippuvuus kasvaa. Lapsen tulee saada kehittyä hitaasti, omaa rytmiä kuunnellen, siirtyä nuoruuteen ja aikuisuuteen sen mukaan, kun kehitykselliset haasteet ovat saavutetut. Häntä ei saisi kiirehtiä eikä vaatia olemaan jotain muuta. Hänen tulee saada tarvita, olla riippuvainen toisista ihmistä ja terveessä perheessä tämä on mahdollista. Hoidollisen terapiaryhmän avulla on mahdollista löytää takaisin terveeseen riippuvuuteen. Ihmisen pitää saada olla riippuvainen, ennen kuin hän voi itsenäistyä. Kasvuryhmässä on mahdollisuus kokea ja tunnistaa omaa syvintä tarvitsevuuttaan. Ryhmässä toisten kuuntelemisen kautta, ihminen oppii jakamaan ja kantamaan omia ajatuksia ja tunteita. Tämä lisää kokemusta toisesta ja kasvattaa vastuun, kannattelukyvyn ja mielikuvien mahdollisuuksia.

Koulutusprosessissa ajalla on tärkeä merkitys. Luottamuksen syntyminen ja kehityksellisten haasteiden uudelleen läpielämiselle on oltava riittävästi aikaa. Säännöllisesti kokoontuva koulutusryhmä ja koulutukseen kuuluvat vertaisryhmät rytmittävät aikaa. Ihmisen kehitykselliset vaiheet aktivoituvat kiireettömyyden ilmapiirissä.

Koulutusryhmässä ymmärretään pohdinnan ja jakamisen merkitys; se auttaa kehittämään uusia rakentavampia keinoja ratkaista vaikeita tilanteita. Koulutuksen aikana on kunkin mahdollista oppia suhtautumaan paitsi itseensä ja muihin ihmisiin, myös muutoksiin ja paineisiin uudella tavalla. Koulutuksen haasteena on sellaisten keinojen vahvistaminen, jotka auttavat selviytymään muuttuvassa yhteiskunnassa. Tämä haaste ja mahdollisuus sisältävät sen, että yksilö ja ryhmä saavuttavat ja säilyttävät eheytensä. Ihmisen resilienssi kehittyy.

Kaikissa ryhmissä, myös koulutusryhmissä, piilee samoja tuhoisia voimia kuin yhteiskunnassa. Jokainen jäsen tuo jotain omasta taustastaan ja yhteiskunnan virtauksia ryhmään. Esimerkiksi kilpailu, kateus, mitätöinti ja muut puolustusmekanismit ovat vahvoja tunteita ja saattavat tuhota ryhmän mahdollisuudet, ellei niihin kiinnitä huomiota. Kiire, pinnallisuus ja yhteiskunnallemme tyypillinen narsistisuus voivat vaikuttaa samalla tavoin. Toisaalta ryhmässä on myös tilaisuus sanallistaa näitä tunteita, tarkastella niitä ja tulla sillä tavoin paremmin toimeen niiden kanssa. Hyväksyä itsessään nämäkin tunteet.
Matkalla läsnäoloon itselle ja sitä kautta muille, tunteiden ja tarpeiden tiedostamisen, läpielämisen ja ilmaisemisen kautta, on ollut haasteellista, kivuliastakin – mutta kannattavaa. On voimaannuttavaa, kun saa tulla nähdyksi ja olla totta itselle ja toisille!

Psykoterapiaryhmät ovat oivallinen ”peilisali” tulla näkyväksi, kuulluksi ja ymmärretyksi. Vertaisryhmän tuki on äärettömän tärkeää. Ohjaan Lahdessa psykoterapiaryhmiä ja teen yksilöterapiaa käyttäen tarvittaessa EMDR-silmäliiketerapiaa.

Jos sinua kutsuu sisäinen ääni, lähteä kohti uutta, kuuntele ääntäsi, koska se voi olla kutsu muutokseen😊

Lämmöllä,
Leena Tåg, Tommy Hellsten Instituutin kasvuryhmien ja -terapiakoulutusryhmien kouluttaja,
psykoterapeutti, ryhmäanalyytikko, EMDR-terapeutti, psykodraamaohjaaja PDO.

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.