Se tunne…

Se tunne, kun..

Intouduin kirjoittamaan tunteista, sillä olen huomannut monissa julkisissa kirjoituksissa viime aikoina lauseen; ” Tiedätkö, se tunne, kun..” Kirjoittaja viittaa siis johonkin tunteeseen, kun jotain ehkä normaalista poikkeavaa, järkyttävää tai ylipäätään tunteita nostattavaa on tapahtunut. Tiedätkö, se tunne, kun auto jättää tielle? Se tunne, kun huomaa olevansa pahasti myöhässä. Se tunne, kun huomaat olevasi vihdoin kotona pitkän työpäivän jälkeen. Se tunne, kun joku on jättänyt sinulle suklaisen yllätyksen pöydällesi. Se tunne, kun odotit jotain, mikä ei ikinä sitten toteutunutkaan. 

Olen ilahtunut, että kirjoittaja jättää minulle mahdollisuuden tunteen tulkitsemiseen, ehkä hän näin haluaa herättää kirjoituksellaan myötätuntoa ja saada kirjoitukselleen sympatiaa. Tunteiden kautta tapahtuva vaikuttaminen on tiedetysti paljon tehokkaampaa kuin sanat yksinään. Jään ehkä kuitenkin kaipaamaan, mikä on se tunne? Olisin kiinnostunut tietämään, herääkö minussa ehkä se sama tunne? Olisiko kyseessä oleva tunne ehkä ilo, pettymys, pelko, suru tai rakkaus? Vai olisiko se mikään näistä?

Olen huomannut, miten vaikeaa meidän on tunnistaa, saati nimetä omia tunteitamme arjessa ja ylipäätään elämässämme. Ohitamme tunteemme ja piilotamme ne. Monille omien tunteiden ja tarpeiden tunnistaminen on todella vierasta, vaikeaa jopa pelottavaa. Emme osaa kuunnella itseämme, pysähtyä. Emme ymmärrä ikävinä pitämiämme tunteitamme, haluamme vaimentaa ne. 

Tunne kertoo aina jostain tarpeestamme, siksi tunne on aina viesti itsellemme itsestämme. Omien tunteiden kuulostelu ja tunteen takana olevan tarpeen ymmärtäminen on äärettömän tärkeää. Olemme vastuussa itsestämme aikuisina yksilöinä. Olemme vastuussa omasta tasapainoisesta hyvinvoinnistamme tunteen sekä tarpeidemme täyttymisestä, jotka määrittelevät lopulta käyttäytymistämme.

Tunteemme ja tarpeemme ovat kuitenkin meissä läsnä joka päivä, mitä enemmän tunneviestejämme ohitamme, sitä enemmän itseämme hylkäämme.

Tarvitsemme elämäämme toisia ihmisiä, jotta voisimme elää tasapainoista elämää. Kulloisenkin tunteemme ja tarpeemme täyttämiseen tarvitsemme toisia, ystäviämme, läheisiämme ja rakkaitamme vuorovaikutuksessa heidän kanssaan. Itselleni on ollut vaikeaa ymmärtää tunteitani ja tarvetta niiden takana. Ennen kaikkea minulla on ollut vaikeaa pyytää, mitä tarvitsen. Olen usein alistunut pärjäämään mieluummin omillani ja yksin, sillä toiselta pyytäminen asettaa minut haavoittuvaksi tarpeineni. Näin tehdessäni olen kuitenkin hyljännyt ennen kaikkea itseni.

Olemme jo lapsuudesta asti usein saattaneet kantaa mukanamme jotain täyttymättömän tarpeen aiheuttamaa tunnetta, joka ei ole tullut kohdatuksi. Meillä saattaa olla syviäkin haavoja, jotka määrittelevät käyttäytymistämme pitkään aikuisuuteen. Olemme tunnelukkojemme vankeja, ellemme niitä tiedosta, emme niistä osaa vapautua. Kehomme kantaa kaiken taakkana ja usein myös reagoi esim. kipuna tai muulla tavalla meille viestittäen. Ihminen on todella ainutlaatuinen, monimuotoinen, uskomattoman hienovarainen kokonaisuus. 

Tunteiden näyttäminen julkisesti on monille arveluttavaa. Suomalaisessa kulttuurissa hillitty käytös on ollut suotavaa, etenkin ikävinä koettuja tunteita ei sovi näyttää ”mölyt on hyvä pitää mahassa”. Iloa sen sijaan ei niinkään paheksuta. Tiedämme mitä tapahtuu, kun Suomi voittaa esim. jääkiekossa, tai urheilulegenda kuolee. Tunnetta on lupa silloin näyttää yhteisesti ja julkisesti. Veikkaan suurella varmuudella, että yleiseen tunneilmaisuun sekoittuu monien omaa käsittelemätöntä tunnetta. Miten on työyhteisössä, onko meillä lupa näyttää tunteitamme työssämme? Uskallan väittää, ettei ole siinä määrin kuin tarvetta olisi. 

Olen terapeuttisten opintojeni myötä huomannut, miten suuri tarve meillä on puhua, ymmärtää itseämme ja tunteitamme. Miten suuri tarve meillä on tulla kuulluksi ja hyväksytyksi tarpeinemme. Monille kahdenkeskeinen keskustelu läsnäolevan terapeutin/mentorin kanssa on paikka, jossa on lupa ja aikaa itsensä tutkiskeluun luottamuksella. Eli tiedätkö se tunne kun…

Ihminen tavattavissa -terapeuttiharjoittelija Heidi Masalin
Terapeuttiemme yhteystiedot löytyvät täältä: http://www.ihminentavattavissa.fi/terapia

 

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.