Työppö

Oravanpyörä ja työpöttely. Työppöys lienee sukua monelle muulle riippuvuudelle?

Vastuullisuus sitä vastuullisuus tätä. Vastuullisuus sitä sun tätä!

Boomeri taas seurailee ja hämmästelee, kuinka vastuullisuus agendalla rahastetaan. Vastuullisuus sinällään on ihan loistava asia ja hieno sana mutta, mutta mitä se kenellekin tarkoittaa ja missä yhteydessä sitä käytetään.

Olen saanut lähiaikoina kuulla tai lukea muutamia hyviä juttuja itseäni fiksummilta kuten Tommy Hellsten mainitsi jossain podcastissa jotakuinkin näin: Insinöörin silmin tarkasteltuna oravanpyörää, siinä ei näyttäisi olevan moottoria! Noh kukakohan on sitten vastuussa oravanpyörän pyörittämisestä? Työnantaja, opettaja valmentaja vai kuka?

Toinen aivan loistava artikkeli oli viikonlopun Aamulehdessä, jossa Anne Mäkikangas käytti sanaa työppöys ylisitoutuneista työntekijöistä eli työholisteista. Kenen vastuulla sitten on nämä työpöttelijät? Työppöys lienee sukua monelle muulle riippuvuudelle. Alkoholismista on pitkää puhuttu sairautena, ja sille on toimivia hoitomuotoja. Joskin paraneminen alkaa vasta, kun holisti itse ymmärtää tunnustaa sairautensa ja hakee siihen ammattiapua.

Meillä valitettavasti joissakin työyhteisöissä lähes vaatimuksena on työppöys. Kenties koomisinta tässä työppöydessä on se, että näistä työpöttelijöistä kirjoitetaan lehdissä sankaritarinoita. Ehkä työpöttelun yksi vaikeimmin käsiteltävistä aiheista on johtajien työpöttely. Työpöttelevä johtaja pahimillaan tartuttaa omalla työpöttelyllään koko työyhteisön. Työpöttely on vähän sukua paskalle johtamiselle. Ongelman ydin saattaa olla siinä, ettei kukaan uskalla puuttua haastavaan ongelmaan. 

Nyt on jo vuosikausia vouhkattu psykologisesta turvallisuudesta. Jos meillä olisi näitä psykologisesti turvallisia työyhteisöjä meillä ei myöskään olisi kenties paskaa johtamista eli pelolla ja kontrollilla johtamista, eikä kenties työpöttelyäkään katseltaisi läpi sormien.

Haastaviin ongelmiin puuttuminen vaatii hyvää tilannetajua, vahvaa itsetuntemusta ja ennen kaikkea hyviä ihmissuhdetaitoja sekä vuorovaikutuksen osaamista. Näin pikaviesti aikakaudella väärin ymmärrysten määrä lisääntyy ja etätyö mahdollistaa aitojen kohtaamisten välttelyn. Pyyhkäisemällä, swaippaamalla tai skrollaamalla ei ratkota kompleksisia ja monimutkaisia erilaisten ihmisten välisiä haastavia ongelmia.

Mikäli tarinani osui tai jollain aiheutti käryä, olen valmis auttamaan em. ongelmien käsittelyssä.

Ihminen tavattavissa -terapeutti ITT® Pertti Ratilainen
www.suomentyoyhteisoterapeutit.fi

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.