Uupumus

Jokainen, joka on kokenut uupumuksen tietää, ettei sillä ole mitään tekemistä sellaisen väsymyksen ja liikarasituksen kanssa, josta selviämme ottamalla muutaman päivän rennosti ja lepäämällä. Uupumus on jotain monin kerroin väsyttävämpää, se on totaalinen henkinen ja fyysinen väsymystila, joka tuntuu luissa ja sielussa saakka. Muistan, miten uupumukseen sairastuneena tuntui siltä kuin olisin ollut kuoleman sairas.

Työuupumuksen taustalla voi olla monia vaikuttavia tekijöitä. Jokaisen oman henkilökohtaisen elämän ja taustan lisäksi työyhteisön hyvinvointiin vaikuttaa isolta osin myös hyvä johtajuus. Meille jokaiselle on iso merkitys sillä, saammeko osaksemme arvostusta ja hyväksyntää, tulemmeko nähdyksi ja kuulluksi myös työelämässä oman työpanoksemme osalta.

Uupumuksen taustalla olevaa sisäistettyä häpeää sekä siihen kietoutunutta syyllisyyttä voi olla vaikea tunnistaa ja mielestäni siitä myös uupumuksen yhteydessä puhutaan turhan vähän. Uupumus sekä masennus kumpuavat molemmat häpeästä. Uupumus on masennuksen alalaji tai ainakin siitä lievempi versio, joka pitkittyessä tai hoitamattomana voi johtaa varsinaiseen masennukseen.

Lapsuuden toimimattomissa perheissä syntynyt sisäistetty häpeä ja syyllisyys saa meidät aikuisena hylkäämään itseämme monin erin tavoin. Se saa meidät uhrautumaan muiden eteen silloinkin, kun emme jaksaisi, jotta syyllinen olomme hetkeksi helpottuisi.  Riittämättömyyden tunne saa meidät vaatimaan itseltämme kohtuuttomia ja yrittämään epätoivoisesti kaikin tavoin riittää ja kelvata muille. Se saa meidät tuntemaan ylivastuullisuutta tai liiallista velvollisuudentunnetta, joka piiskaa meitä venymään kohtuuttomiin. Emme myöskään osaa laittaa rajoja, koska emme tunnista omia rajojamme. Tällöin meillä ei ole kosketusta terveeseen itseämme suojelevaan vihaan, jonka avulla pistäisimme stopin, sanoisimme nyt riittää tai en jaksa enempää. Häpeän aiheuttama ylikiltteys saa meidät sanomaan kyllä, silloinkin kun haluaisimme sanoa ei. Kiltteydellä haemme toisilta hyväksyntää ja yritämme torjua pahinta pelkoamme eli hylätyksi tulemista. Jatkuvalla suorittamisella me yritämme hakea hyväksyntää ja rakkautta muilta. Perfektionistille mikään ei ole riittävän hyvää ja siksi hän yrittää jatkuvasti pyrkiä täydellisyyteen.

Ennen kuin huomaammekaan häpeä ja siihen liittyvä syyllisyys on saanut aikaan sen, että olemme lopulta lopen uupuneet. Tämän jälkeen häpeä ja syyllisyys nostaa päätään, kun emme jaksakaan enää suorittaa tai uhrautua muiden eteen. Sitten kun lopulta viisas kehomme on pysäyttänyt meidät sairastumalla, pakottaen meidät lepäämään ja ajattelemaan omaa hyvinvointiamme, tuntuu sekin häpeälliseltä tai olo vähintäänkin syylliseltä. Tällöin rakkaudettomuus itseämme kohtaan estää vielä tässäkin tilanteessa antamasta itsellemme hyväksyntää, välittämistä ja lupaa levätä ilman syyllisyyttä ja häpeää.

Vertaus ”Sammakosta kattilassa” on kuvaava vertaus siitä, miten uupunut ei tunnista uupumustaan ajoissa. Jos sammakon laittaa kattilaan, jossa on kylmää vettä ja kuumentaa veden hitaasti, sammakon keho mukautuu hitaasti muuttuvaan lämpötilaan eikä se ymmärrä hypätä pois. Veden lämpötilan lähennellessä kiehumispistettä sammakko ei enää kykene hyppäämään pois ja se kuolee. Uupumus tapahtuu yhtä salakavalasti. Ihminen harvoin tunnistaa omaa uupumustaan ennen kuin on jo liian myöhäistä. Toki stressi yrittää antaa meille kehollisia merkkejä, jotka ilmenevät fyysisinä oireina kuten unettomuutena, väsymyksenä, korkeana verenpaineena, vatsakipuina tai vatsahaavana, paniikkikohtauksina tai muunlaisina oireina mutta ne eivät välttämättä herätä meitä ajoissa ymmärtämään mistä oikein on kyse. Kun lopulta sairastumme uupumukseen, siitä toipuminenkaan ei tapahdu käden käänteessä vaan toipumiselle pitäisi antaa riittävän pitkä aika ja silloin puhumme kuukausista, joskus jopa vuodesta eikä suinkaan vaan muutaman viikon levosta.

Uupumus on oire, joka voi uusiutua tai johtaa masennukseen, ellei oireen taustalla olevaa syytä hoideta kuntoon. Terapeuttisen keskustelutuen avulla saat tukea uupumuksesi taustalla olevien syiden selvittämiseen, sisäistetyn häpeän ja syyllisyyden tarkasteluun ja niistä vapautumiseen.

Ihminen tavattavissa -terapeutti Anne Ollikainen, Helsinki
Ajanvarauksen puh. 040 5201416

 

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.