Sanna Suokko, päätoimittaja

Ihminen tavattavissa

Opiskelijoiden kertomaa

Kun Tommy Hellsten sanoo ”Onnea kollegat”, tuntuu se erityiseltä, tärkeältä ja huh, aikamoiselta.

Vaikka Hellsten on kirjoittanut lukuisia menestysteoksia ja vetää puhujakeikoillaan edelleen salit täyteen, ei hän kanna gurun viittaa (onneksi). Viisas hän silti on ja tietoinen tavalla, jota harvoin tapaa. On ollut elämäni paras päätös seurata hänen ja edesmenneen vaimonsa Caritan jalanjälkiä. Perintö on ainutlaatuinen ja arvokas, koska se on syntynyt aidosta halusta (ja tarpeesta!) muuttaa maailmaa ihminen kerrallaan.

Ihminen tavattavissa -koulutus on heittämällä syväluotaavin ja rikkain opintopolku, jonka olen kulkenut. Se kunnioittaa akateemisuutta, mutta sen vaikuttavuus tulee ennen muuta kokemuksellisuudesta, monipuolisuudesta, ihmiskäsityksestä. 

Tein myös oman osani, koska mikään piknik-reissu ihmisterapeutiksi kasvaminen ei ollut: sitouduin koulutukseen, tapaamisiin, opiskeluun, tentteihin, harjoitteluun, raportteihin, lopputyöhön, omaan terapiaan. Antauduin kivulle, jota henkilökohtaisen elämän mankelointi aiheutti, ja tulin vähitellen näkyväksi sellaisena kuin olen, pelkoineni, varjoineni. Kesti aikansa ennen kuin laskin suojamuurini ja uskaltauduin haavoittuvaisuuteen, mutta yhteisössä kokemani turva – niin kouluttajien kuin opiskelijakollegoiden taholta – teki tehtävänsä. 

Perjantaina vietettiin Ihminen tavattavissa -koulutusohjelman alumnia Laajasalossa meren äärellä ja meitä oli noin 140 ihmistä juhlistamassa lukuvuoden päätöstä, kesää ja meitä kolmeatoista valmistunutta terapeuttia. 

Ilta oli ihana. Tulimme pienellä porukalla jatkoille meille, mun uudelle terassille. Armeijasta viikonloppulomille päässyt vanhin poikani kavereineen oli vastassa, katsoi todistusta ja halasi lujasti: ”Neljä vuotta, äiti! Hitto, oon ylpeä susta”.

Nyt tiedän, miltä tuntuu, kun sielun terälehdet aukeavat yksi kerrallaan. Nyt edessä kesä, uudet kuviot ja yksi uusi ammatti, jossa saan hyödyntää koko tähänastista elämääni kaikkine kokemuksineen ja olla se, mikä olen – en sen enempää enkä sen vähempää.

Sanna Suokko, päätoimittaja

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.