10 vuotta terapeuttina

Tänään on merkkipäivä!

Tasan 10 vuotta sitten istahdin ensimmäisen kerran Ihminen tavattavissa -terapeuttiharjoittelijan tuoliin. Puitteet olivat hulppeat Tommy Hellsten -instituutin Kaisaniemenkadun kattohuoneistossa. Takana oli kolmen vuoden opinnot, itsetuntemusryhmän ohjaaminen ja lukemattomat tunnit asiakkaana omassa terapiassa.

Vapisin jännityksestä. Pelkäsin, että en kuule tai ymmärrä mitä asiakas sanoo, näytän tyhmältä ja sokellan sopimattomia. Pelkäsin, että en osaa kysyä mitään, en muista mitään tai en saa mistään kiinni. Syntyy painostava hiljaisuus ja paljastun ammattitaidottomaksi, puoskariksi, huijariterapeutiksi.

Kuulin, kiinnostuin, kyselin ja kommentoin…

❤️ Siitä se lähti. Ensimmäiset puoli vuotta vatsa oli kuralla joka kerta vastaanottopäivinä. Itse tilanteessa asiakkaan kanssa olin rauhallinen ja läsnä, mutta ennen ja jälkeen oli sisäinen helvetti irti. Joko kauhunsekainen odotus tai sisäisen kriitikon, rouva Ankaran, jälkimylvintä kaikesta, mitä olin sanonut tai tehnyt. Päätin, että mikäli kesän jälkeen henkinen mankeli vielä jatkuisi, luopuisin unelmastani. Rajansa kaikella kärsimyksellä.

Vähitellen minuun alkoi laskeutua levollisuus ja sovinto sen kanssa mitä olin ja mitä en ollut. Syksyn koittaessa oli jo pientä työn iloa ilmassa ja kiitollisuutta voidessani istua ihmisyyden näköalapaikalla.

❤️ Niin tänäänkin. Etävastaanotto kotikonttorissa on mahdollistanut kohtaamiset lähellä ja kaukana ja tuonut ihan uudenlaisen ulottuvuuden arkeeni.

❤️ Tuntuu etuoikeutetulta ja lähes pyhältä saada olla rinnalla siinä, kun ihminen alkaa kuunnella ja validoida itseään. Siinä, kun ihminen uskaltaa alkaa tuntea kaikkia tunteitaan, tarvitsematta enää juosta niitä pakoon. Siinä, kun ihminen alkaa ystävystyä itsensä ja eletyn elämänsä kanssa. Siinä, kun ihminen alkaa tunnistaa sitä, mikä juuri hänelle on tässä elämässä tärkeää. Ja siinä, kun ihminen alkaa ottaa vastuuta itsestään ja tehdä tekoja kohti tärkeää.

❤️ Olen saanut itkeä monet itkut ja nauraa monet naurut kuluneiden 10 vuoden aikana terapeutin työssäni. Olen tuntenut koko tunnekirjon syvästä häpeästä euforiseen iloon. Ja olen totisesti elänyt. Toivottavasti saan elää ja tehdä tätä työtä myös toiset 10 vuotta.

Ihminen tavattavissa -terapeutti ITT® Tiina Tuomikoski

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.