Ehdoton rakkaus

Tuletko sinä nähdyksi ja kuulluksi parisuhteessa?

Mitä tämä kysymys sinussa herättää? Eikö minun (miehenä) olisi järkevämpä käyttää aikaa johonkin tuottavampaan, mitä ”silkkikukka” arvojen pohtimiseen?

Tämä on kuitenkin niin tärkeä aihe, koska vaille jääminen tekee sairaaksi. Vaille jääminen saa myös tekemään outoja, niitä valintoja mitä ei haluaisi tehdä.

Ihminen voi kokea ristiriitaisia tunteita parisuhteessa, jossa kokee vaille jäämistä, koska järki voi sanoa kaikkien olevan kunnossa. Eikä sitä välttämättä edes tunnista, ettei tule kohdatuksi ihmisenä.

Alkuhuuman hälvettyä arki on ajanut ulkoiset asiat tärkeämmäksi, eikä takaisin onneen välttämättä pääse, koska ei tiedä mitä tarvitsee. On talon hankintaa, auton pesua ja kaikanlaista.

Kokemukseni pohjalta itseni ja asiakkaideni puolesta voin vahvistaa, että parisuhteen tärkein asia on tulla rakastetuksi ehdoitta. Kyse on samasta asiasta, mitä lapsi odottaa omilta vanhemmiltaan. Ehdotonta rakkautta.

Tämän rakkauden kokemuksen saa silloin, kun toinen ihminen on kiinnostunut sinusta eikä ulkoisista asioista, kuten työstä tai tavarasta. Keskustelun teema voi olla vaikkapa kysymys, mitä töissä tänään meni, mutta tärkeää on se, mitä toinen on tuntenut ja kokenut tapahtumat ja asiat. Mitä sinussa tapahtui, kun esimiehesi antoi palautetta?

Olipa tapahtunut mitä tahansa, puoliso haluaa kuulla sen aina uudestaan ja uudestaan, että olet kanssani turvassa, olet minulle tärkeä, olen kaivannut sinua sekä olet rakkauden arvoinen juuri sellaisena kuin olet.

”Kuin karjuemo pentujaan minä sinua vaan…vaik´loppuis leipä vesikin, minä sinua vaan…” Tätä ihminen haluaa.

Kun parisuhteesta tulee ”rakkauden pesä” sieltä ei halua pois vaan siellä saa levätä ja nauttia yltäkylläisestä yhteydestä. Yhteys syntyy, kun häpeä, hyljätyksi tulemisen pelko sekä muut haitalliset tunteet eivät ole esteenä.

Miksi ihminen haluaa kuulla rakkauden sanat uudelleen ja uudelleen? Kun opiskelee uutta kieltä, niin tietää mitä toistoilla tarkoitetaan. Jos opittua kieltä ei käytä, se alkaa unohtumaan.

Jokainen toistettu vahvistus rakastettuna olemisesta, kasvattaa sisäistä rakkautta itseään kohtaan. Ihminen, jota on paljon rakastettu kykenee myös paljon rakastamaan.

Janne Korkeakangas, Tommy Hellsten -instituutin terapiakoulutusohjelman opiskelija
 

Harkitsetko eroa tai oletko eronnut? Haluatko ymmärtää parisuhdettasi? Hae mukaan Jannen ohjaamaan psykodraamaryhmään, jossa voit turvallisesti tarkastella suhdettasi:  lahiterapia.fi/psykodraama

 

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.