EI – minä päätän itse!

Toivottavasti sinun kesäsi on ollut sellainen, kuin sen halusitkin olevan. Moni meistä on saanut levätä, nauttia grilliruokia ja maistella kuplivia kesäjuomia. Nyt lomaherkut ja nautinnollinen laiskottelu vaihtuvat aikaisiin aamuheräämisiin ja arkisiin aikatauluihin. Hyvä niin, kuka sitä aina lomailla jaksaisi. Varsinkaan kun ainakin minulla kesän herkuttelut näkyvät vyötäröllä.

Mutta mitä ihmettä? Me ei saada palautua hiljalleen arkeen, kun lähes jokaisen lehden otsikot ja lööpit huutavat kuntoremontin välttämättömyydestä ja muistuttaa niistä parista kilosta, jotka loikoilu ja grillikylki on kerryttänyt vatsan seudulle. Hirvittävä terveysterrori hyökkää silmille muistuttaen laihduttamisen ja kuntoilun aloittamisesta. ”Onnistu – laihdu pysyvästi” (Kauneus ja terveys 10/2019), ”Professorin vinkit painonpudotukseen ja Treenaa ikäsi mukaisesti – laadi oma kunto-ohjelma” (Iltalehti 6.8.2019.), ”Kevennä – ekstra (Hyvä terveys 9/2019.) – tässä vain muutama esimerkki, näitähän riittää. 

Hyväähän nämä lehtijutut ja painonhallintavinkit tarkoittavat ja moni niistä saakin intoa ja virtaa itsestään niskasta kiinni ottamiseen. Kuitenkin kaikki myös tiedämme, ettei lihominen ja sitä seuraava laihduttaminen luo pitkällä tähtäimellä pysyvää pohjaa normaalipainoon ja terveellisiin elämäntapohin. Minä en enää ala laihduttaa enkä kuntoilla sen takia, että söin kesällä normaalia enemmän jäätelöä.  Minä en enää halua kieltää itseltäni mitään, mutta koska pidän itsestäni, haluan opetella arjessa tekemään valintoja, jotka ovat minulle hyväksi. Olen onnellinen tämän oivaltamisesta. Muutos on minulle suuri, sillä olen laihduttanut ja kontrolloinut syömisiäni lähes koko ikäni. Pari palaa suklaata on ihan ok, koko levy onkin sitten jo jotain muuta. Uskon myös siihen jo oman kokemukseni pohjalta, että arki tuo lähes itsestään parempia valintoja lautaselle ja lenkkipoluille.

Ei terveysterrorismille

Puhun kohtuullisuuden puolesta ja niitä opettelen. Välillä onnistun paremmin välillä huonommin, mutta mitä siitä. Ei tässä terveysterrori auta. Tässä auttaa lempeys itseään kohtaan. Opettelen katsomaan kehoni kaaria ja muotoja hyväksyen lempeydellä. Teen pitkiä kävelylenkkejä maisemista nauttien ja vauhdikkaampia lenkkejä hengästymisestä huumaantuen. Koirien kanssa kävellään välillä pysähdellen leppoisasti. Kuntosalikorttikin löytyy, käyn kun siltä tuntuu. Enkä tiedä paljonko penkistä nousee, se ei kiinnosta.

Kuntoilen ainoastaan silloin, kun minusta ajatus urheilusta tuntuu hyvältä. En siksi, että loman herkuttelujen jälkeen niin pitää tehdä tai siksi, että urheilua nyt vaan on pakko harrastaa. Mikään, mitä pitää tehdä hampaat irvessä ja sitruuna hanurissa, ei lisää hyvinvointia.

Kannustan sinuakin sanomaan ei terveysterrorille. Kuuntele itseäsi ja tee niin kuin tiedät itsellesi parhaaksi olevan. Älä usko yhtään asiantuntijan neuvoa paremmasta ja onnellisemmasta elämästä, joka seuraa laihduttuasi.  Se ei nimittäin ole totta, vaikka lehdessä niin väitetäänkin. Onnellisuus ja hyvinvointi ei ole kiloista eikä lihasten koosta kiinni. Sinä itse tiedät, mikä on sinulle kulloinkin parasta. Luota siihen. Se, jos mikä, lisää hyvinvointia.

Ihanaa alkanutta työarkea!

Ihminen tavattavissa -terapeutti Maritta Joki
http://www.mentoritas.fi

 

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.