Epätervettä narsismia näköpiirissä

Hän on valloittava ja itsevarman oloinen, seurapiirien sulavakäytöksinen hurmuri. Hän kertoo aina parhaat jutut. Hän on juuri niitä, jotka sanovat toisen kertoman jutun jälkeen, että ei tuo vielä mitään, minulle kun tapahtui vielä hauskemmin, raflaavammin tai traagisemmin. Kaikki, mitä hänen lähipiirissä oleville ihmiselle tapahtuu, tapahtuu hänelle. Ei hän tunne empatiaa siitä, jos puoliso sairastuu vakavasti, hän kerää empatiaa itselleen, kun hänellä paralla kävi niin ikävä mäihä, että puoliso meni ja sairastui. Että tämänkin minulle teit.

Hän esittää kyllä avuliasta ja auttaakin silloin kuin hänelle sopii, mutta tekipä hän mitä tahansa, siinä on aina hintalappu. Häntä ei voi koskaan kiittää tai kehua hänen tekemistään palveluista tarpeeksi. Hän sanoo aina sopivan tilaisuuden tullen syyllistäen, että tämänkin teon tein puolestasi etkä sinä sitäkään osaa arvostaa. Se, että on kiitetty ja kehuttu, ei riitä. Ei koskaan.

Jos joku muu on onnistunut tai menestynyt, hän kääntää puheen omiin erinomaisiin saavutuksiinsa. Jopa silloin kun saavutuksestaan iloitsee oma lapsi. ”Mä sain ysin historian kokeesta”, ”tulkaa kaikki heti katsomaan, kuinka siisti takapihasta tuli, kun leikkaisin nurmikon”.

Hän on parempi kuin muut. Ollut aina. Hänestä olisi tullut, jos vain olisi halunnut, NHL-tähti tai maailmanmestaruuksia nappaava formulakuski. Hän saa toiset tuntemaan itsensä huonoiksi. Hän tunnistaa jokaisen heikon kohtasi. Kaikkea, mitä olet hänelle uskoutuessasi kertonut tai niitä virheitä, joita olet inhimillisyyttäsi tehnyt, hän käyttää sinua vastaan sopivissa kohdissa. Hän arvostelee jatkuvasti vanhempiasi, ystäviäsi, koulutustasi ja niitä asioita tai ihmisiä, joista innostut ja jotka ovat sinulle tärkeitä. Hän kehuu kyllä saavutuksiasi muille tavoitteenaan näyttää itse hyvältä, mutta sinulle hän niitä halveksii ja mitätöi.

Hän uhkailee, kiristää, manipuloi ja raivoaa, kun asiat eivät mene hänen mielensä mukaisesti. Hän valehtelee, tekee kiusaa, vahingoittaa ja rikkoo käytöksellään läheisiään. Hän saa läheisensä harkitsemaan itsemurhaa ja joskus jopa toteuttamaankin sen, ilman, että on sormellakaan koskenut. Hän ei kanna vastuuta omasta käytöksestään, hänhän on erinomainen, hyvä, lähes täydellinen ihminen. Hän polkee jopa omat lapsensa jalkoihinsa ja siitäkin hän syyttää muita.

Hän on vaarallinen! Sinun ainoa mahdollisuutesi selvitä hengissä on juosta karkuun niin kauas, ettei hänen lonkeronsa sinne yllä. Valitettavasti usein käy kuitenkin niin, että ne lonkerot ovat kiinni sinussa pitkään. Irrottautumiseen luultavasti tarvitset ulkopuolista apua.

Kaikissa ihmisissä on narsismia. Narsismi ilmenee meissä eriasteisena ja mitä enemmän meissä on epätervettä narsismia, sitä vähemmän meissä on tervettä narsismia ja päinvastoin. Epätervettä narsismia toisessa voi kyllä ymmärtää, siihen kun on syynsä. Mutta epäterveen narsismin läheisyydessä ei voi elää ilman tuhoutumista.

Pelasta itsesi!

Ihminen tavattavissa -terapeutti Maritta Joki

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.
Viimeisimmät:

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.