Joko-tai vai sekä-että?

Ihmiset uskovat ajatuksiinsa ja luottavat sanoihin. Ajatukset ovat sanoja pään sisällä. Ajatukset ohjaavat toimintaa voimakkaasti, vaikka ajatukset eivät olisi millään tavalla totta. Ne kun ovat vaan pään sisäisiä sanoja.

Ajatukset eivät myöskään ennusta tulevaa, vaikka niin helposti uskotaankin. Ajatuksena ”aina mulle käy näin” – ei ennusta sitä, mitä seuraavalla kerralla käy tai edes sitä, että tuleeko seuraavaa kertaa. Mutta sellainen ajatus, joka siis varauksettomasti uskotaan, voi ahdistaa. Onhan se hirvittävän raskasta tietää, että joka kerran kun menee kauppaan, niin joutuu juuri siihen jonoon, joka ei vedä.

Entäs sitten tämä yleisesti käytössä oleva mustavalkoajattelu? Jos ei onnistu tällä kertaa vetämään loisteliasta palaveria, niin ei onnistu ikinä missään. Jos ei ole täydellinen, niin on totaalinen surkimus. Ääripäitä toisensa perään, joko-tai –ajattelua sen sijaan, että näkisi asiat ja elämän sekä-että –lasien kautta. Elämässä on sekä paljon hyvää, että haasteita ja hankaluuksia. On onnistumisia ja epäonnistumisia. Muisti vaan on niin kovin valikoiva. Onnistumiset meinaa helposti unohtua.

Yleistykset, ovat usein aivan vääriä ja virheellisiä. Jos yksi tai kaksi bemarikuskia kiilaa liikenteessä, kaikki bemarikuskit ovat ylimielisiä, liikennesääntöjä rikkovia paskiaisia, jotka eivät osaa ajaa autoa. Jos yksi maahanmuuttaja tekee rikoksen, kaikki ovat rikollisia. Näitä yleistyksiä sitten jaetaan syvällä rintaäänellä vakuuttavasti, jotta kaikki ympärillä olevat uskoisivat. Ja pian onkin ihan yleinen käsitys, että kaikki savolaiset ovat kieroja.

Tulkitseminen ja toisten ajatusten luku, se se vasta hauskaa on.  Sitä voi ihan muitta mutkitta, yhtään kyseenalaistamatta uskoa ajatusta, että kun tuo ihminen juuri haukotteli, se tarkoittaa, että hän ei ole kiinnostunut asiasta. Jos pomo nosti kulmakarvaansa arveluttavalla tavalla, se tarkoittaa, että kohta joku saa potkut. Tai jos ystävä sanoo, että kello seitsemän on oikein hyvä aika tavata, sitä jää miettimään, että ystävän äänenpainossa oli kyllä jotain sellaista, mikä tarkoitti, että kello seitsemän ei tainnutkaan olla niin hyvä ajankohta. Kuusi olisi varmasti ollut parempi.

Niin, mitä vikaa ajattelussa on? Päänsärky tarkoittaa ihan varmasti aivokasvainta. Mies kehuu vaimolleen lehden kannessa olevaa naista kauniiksi, niin se on ihan sama asia vaimon korvissa kuin, että hän onkin sitten ruma ja vanha. Ja jos yksi syntymäpäivä unohtuu, rakkaus on loppunut ja kukkia tuovalla miehellä on varmasti syyllinen olo ja toinen nainen.

Ajatukset voivat olla vaarallisia. Kaikkia ei kannata uskoa.

Ihminen tavattavissa -terapeutti Maritta Joki, Mentoritas Oy
Yhteydenotot puh. 040-531 4637

 

 

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.