Kateudesta vihreänä

Kateus on inhimillinen tunne. Se on myös voimakas tunne ja voi pahimmillaan myrkyttää ihmissuhteemme. Parhaimmillaan se saa meidät tietoiseksi siitä mitä toivomme elämäämme ja mikä on meille tärkeää.

Kateus liittyy aina vertailuun. Tuolla toisella on jotain mitä meillä ei ole. Some herättää vahvasti kateutta. Voi olla, että tekee mieli mustamaalaa kateudenkohdetta, häväistä toisen onni tai poistaa tyyppi, joka herättää kateutta, seurattavista. Kateus ei ole kohteen syy vaan syntyy meidän omassa kokemuksessamme.

Kun tunnemme kateutta on tärkeää kysyä mistä kateus kertoo? Mitä sellaista tahdomme mitä toisella on? Kun tunnemme kateutta, voisiko meissä herätä mielenkiinto itseämme ja syvimpiä tarpeitamme kohtaan?

Jos kadehdimme toisen ulkonäköä, mikä siinä ulkonäössä on se juttu mitä itsellä ei ole ja miksi se on niin tärkeää, mitä juuri tämä piirre meille edustaa? Jos kadehdimme toisen menestystä työasioissa, mikä siinä menestyksessä on se juttu mikä meissä herättää kateuden? Onko se kuviteltu varallisuuden lisääntyminen? Vai onko se, että joku uskaltaa tuoda itsensä näkyväksi kertomalla hyvistä uutisista, onnistumisistaan ääneen? Miksi emme salli sitä itsellemme, kenen ääni on se, joka sanoo ettei saa kehua itseään?

Jos kadehdimme toisten parisuhdetta ja meitä jurppii muiden someen laittamat halipusi-kuvat, mikä kuvien takana on se juttu mikä nostaa kateutta? Olemmeko laiminlyöneet omaa parisuhdettamme? Tuoko kateus pintaan sen, että elämme suhteessa joka ei vastaakaan sitä mitä oikeasti haluaisimme? Kaipaammeko läheisyyttä, rakkautta omaan elämäämme? Että olisi joku joka katsoisi minua noin kuin nuo tuossa kuvassa?

Jos kadehdimme sitä miten toisilla on ystäviä ja heitä kutsutaan viettämään aikaa yhdessä, mitä itsellemme silloin toivomme? Toivommeko olevamme tärkeä, pidetty, haluttu? Vai tahdommeko yhteisiä muistoja itselle tärkeiden ihmisten kanssa? Toivommeko aikaa viettää hauskaa, yhteisestä hetkeä?

Kateus on tärkeä tunne, koska se kertoo eniten meistä itsestämme. Mitkä asiat ovat meille merkityksellisiä, mutta eivät läsnä arjessamme?

Kateus puhuu tarpeiden kieltä. Toivomme itsellemme jotakin syvää ihmisyyttä. Olla rakastettu, nähty, kuultu, kuulua joukkoon sekä kokea turvaa.

Ei toisen ominaisuus, menestys tai parisuhde onni ole meiltä pois. Eli seuraavan kerran kun tunnemme kateutta (kyllä, me kaikki tunnemme sitä!) voisimmeko pysähtyä tunteen ääreen ja vaikka kirjoittaa auki mitä se kateus nyt oikein kertookaan omista tarpeistamme? Mikä tarve ei elämässäni tule kohdatuksi?

Kateus on hyvästä. Joten jatkakaa kaikenlaisten kuvien ja storyjen postailuja. 

Mistä sä olet tuntenut kateutta viime aikoina?
 

Ihminen tavattavissa -terapeuttiharjoittelija, seksuaaliterapeutti, uusperheneuvoja Pauliina Flang
www.pauliinaflang.fi

 

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.