Kelpaanko juuri tällaisena?

Pelko ja häpeä ovat kuoleman voimia, Rakkaus ja Rohkeus ovat elämän voimia.

Näiden välillä joudumme valitsemaan. Pelon ja rakkauden välillä. Valitkaamme siis viisaasti.

Monesti me ihmiset pelkäämme. Pelkäämme tietämättämme paljastumistamme. Samalla kun tarvitsisimme rakkautta enemmän kuin mitään muuta, emme uskalla ottaa sitä vastaan. Koska pelkäämme. Mitä me oikein pelkäämme?

Rakkaus on kuin hyväksyvä ”syli” jossa voimme elää ja olla juuri sellaisena kuin kulloinkin olemme. Kaikkine vikoinemme ja virheinemme. Rakkaus on oikeastaan sellainen syli, johon meidän on myös heittäydyttävä kaikkine vikoinemme ja virheinemme. Tämä vaatii rohkeutta, koska vikaisina ja tarvitsevina me joudumme näyttämään heikkoutemme eli rakkauden tarpeemme.

Heikkouden näyttäminen on riskialtista ja herättää pelon. En ehkä kelpaakaan juuri tällaisena. Juuri näitä virheitä tehneenä tai juuri näiden vikojeni vuoksi. Häpeä saa pelkäämään naurunalaiseksi joutumista. Jos näytämme puutteellisuutemme, mutta emme saakkaan hyväksyvää ”syliä”, seuraus on kivulias. Häpeän voima on niin suuri, ettemme välttämättä uskalla ottaa riskiä heikkouden ja tarvitsevuuden näyttämiseksi. Tämä on kuitenkin ainoa keinomme saada rakkautta.

On hyvä tiedostaa, että pelolle ei tarvitse antaa valtaa. Pelko on aiheellinen siksi, että heikkous tarvitsee riittävän turvan voidakseen tulla näkyväksi joutumatta häpeään. Riittävän turvallisen ympäristön voimme onneksemme löytää. Rohkaisen kaikkia hakeutumaan sellaiseen seuraan, jossa aidosti näkyväksi tuleminen on riittävän turvallista. Silloin ei tarvitse pelätä häpeää. Pelon kohtaamalla se häviää tai ainakin sen voima vähenee. Pelon takaa löytyykin vapaus ja rauha. Häpeän voima raukeaa, kun huomaamme että kelpasimmekin kaikkine virheinemme.

Pelkomme olikin turhaa. Rohkeus palkitaan!

Ihminen tavattavissa -kasvuohjelmamme opiskelija Tomi Hakkarainen

 

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.
Viimeisimmät:

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.