Minä ja minun varjoni

”Monien kokemus ihmistyöstä on, että auttajan ja autettavan varjoista voi muodostua silta pimeyden yli, kun ne pääsevät koskettamaan toisiaan ja tunnistamaan yhteisen ytimensä. Silta rakentuu toisaalta ihmiskohtalojen pohjimmaisesta samankaltaisuudesta ja toisaalta siitä nöyryydestä, mikä kasvaa oman kuvansa näkemisestä varjossaan. Varjonsa tunnistamisen jälkeen auttajan on vaikea lyödä, selitellä, mestaroida tai hylätä. Elämä osoittautuu suuremmaksi ja todemmaksi kuin yksikään sitä kuvaava teoria. Varjoista muodostuneella sillalla ollaan kahden ihmistarinan leikkauspisteessä. Eikä kumpikaan niistä ole sen parempi eikä mitättömämpi kuin toinen.” Martti Lindqvist

Tämä pätee mielestäni niin ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa kuin sen lähimmän ihmisen eli itsensä syvyyksissä möyrimisessä. Luomme varmasti kaikki elämämme alkupuolella tai myöhemmin toimintamalleja, strategioita, joilla pyrimme suojaamaan kalleintamme – sisimpäämme. Tämä tapahtuu useimmin tiedostamattamme. Nämä varjot sisällämme vaikuttavat vuorovaikutussuhteisiimme usein sabotoiden ja paras lääke niihin on tiedostaminen. Ihminen tavattavissa -ohjelman perustaja Tommy Hellsten kuvaili tämän joskus webinaarissaan näin:
”Se, joka varjon tiedostaa, on tietyllä tavalla astunut sieltä ulos, niin että hän pystyy katsomaan varjoaan ikään kuin ulkoa päin. Silloin se, joka katsoo varjoa ulkoa päin eli tiedostaa, on se joka sinä olet – todellinen minäsi.”

Tiedostaminen on minun kokemuksen mukaan erittäin voimauttavaa. Kun huomaan, että en olekaan varjoni, sen voima ja vaikutus laantuu. Joskus olemattomiin, mutta useimmin varjo jatkaa kulkuaan mukanamme, nyt vaan toisessa roolissa, vahvuutenamme! Minä olen saanut tutustua erilaisiin varjoihini ja tässä paljastan vähän itseäni ja näytän teille yhden niistä, ehkä mahtavimman (ainakin nyt tiedostamistani). Se on upea, briliantti ja suvereeni, mitenkäs muutenkaan, onhan se minun ikioma luomukseni! Kovin vaikeaa siihen oli päästä käsiksi, mutta hyvin mielellään se sitten lopulta valtansa luovutti pois ja aloitti työskentelyn minun hyväksi. On muuten mahtava kaveri uudessa roolissaan! Halusin siitä ehdottomasti kuvan itselleni, miten voimakkaasti se mielessäni ja tajunnassani nykyään on. Kuvailin pojan varjoineen pikkuveljelleni Markukselle, joka huikeilla taiteilijanlahjoillaan loihti sen verkkokalvoltani paperille. 
 

Kiitos Markus!

Loppuun lainaan yhtä suosikkifilosofiani, viisivuotiasta Manuelia, joka kuvaa nopeasti katsottuaan totesi: ”Isi, tolla pojalla on kyllä väärä varjo.” 
Niin on.

Ihminen tavattavissa -terapeuttiharjoittelija Teemu Tuuli, Tampere
Ajanvaraukset puh.040 7724905

 

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.