On aika kertoa toista tarinaa

Moni meistä on kokenut kipua ja monelle meistä sen kivun juurisyyt ovat kaukana sieltä, missä sen tällä hetkellä kokee.

Me toistamme samaa uudelleen ja uudelleen -yritämme korjata sen, mikä kauan sitten on jäänyt kesken. Minä ainakin toistin. Uudestaan ja uudestaan. Lopulta tuli kohta kun kaikki romahti ja ymmärsin, että voin kirjoittaa uuden tarinan.

Ensin oli mentävä ytimeen ja antauduttava sille, että sattui. Oli mentävä sinne, mitä eniten vältteli. Oli mentävä kivun sisään. Suostuttava tuntemaan se. All In. Pelotti. Pelotti niin pirusti.

Se mikä menneisyydessä tuotti kipua, sen muiston kautta oli helppo reagoida herkästi myös tässä hetkessä. Elää menneen pelkoa jälleen todeksi. Kuin päättymätön luuppi, joka toistaa itseään.

Tulkitsemme tapahtumat menneen kokemuksen kautta. Tulkitsemme muita ihmisiä menneiden kautta. Pian en näe enää sinua, näen historiani sinussa. Sinä edustat jotain, joka satutti. Minä puen sinut vaatteisiin, joissa tahdon sinut nähdä.

Mieli kehittää tarinoita ja on mestari tulkitsemaan. Uskomme noihin tarinoihin ja sitten elämme niitä todeksi. Torjumme, vetäydymme ja hyökkäämme. Suojaamme sitä pyhää, joka on rikkoontunut, jota on rikottu. Pyhää viattomuutta.

Pyytää työtä itsensä kanssa, että pysähtyy siihen. Pysähtyy erottelemaan menneen nykyhetkestä ja olemaan kivun kanssa. Pysähtyy erottelemaan mielen tuotoksen ja toden.

Olemaan läsnä sille, itselleen. Kantaa sen mitä sisällään tuntee ja antaa sen hiljalleen eheyttää itseään. Antaa sen koskettaa. Sitähän me välttelemme, kipumme tuntemista.

Suostua tuntemaan sen, mitä välttelee. Suostua avaamaan itsensä ja irrottamaan kontrollista- siitä illuusiosta että elämä olisi hallittavissa. Suostua katsomaan ja sitten

Kirjoittamaan uuden tarinan.

Kaunista on se, että jokainen eheytyminen eheyttää kollektiivista. Sen mitä pystyt itsessäsi kohtaamaan, voit auttaa myös muita kohtaamaan, kauniilla läsnäololla.

Istu ystävä sinun rakkauden keinuun.

Anna hiusten hulmuta.

Ota vauhtia ja nojaa vielä vähän taaksepäin.

Avaa sydämesi ja anna elämän tuntua, ytimiä myöden!

Rakasta sitä kaikkea Mahtavaa, mitä sinussa on. Syleile sitä ja kanna sellaisella ylväydellä, että oksat pois.

Koska miksi ei?

Se toinen tarina rakas näivettää ja sinä et ole menossa enään siihen suuntaan.

On aika kertoa toista tarinaa.

Ihminen tavattavissa -terapiakoulutuksen opiskelija Christa Porander

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.