Rajat vai rajattomuus?

Rajat

-niiden puute, niiden ehdottomuus tai niiden liiallinen jousto…

Joillekin meistä olisi tärkeää opetella asettamaan tiukemmat rajat asioille, ihmisille, työlle, ajatuksille, tekemiselle. Rajojamme ei ehkä kunnioiteta tai emme itse kunnioita muiden rajoja. Usein myös ihminen, jolla ei ole rajoja ei osaa nähdä myöskään muiden ihmisen rajoja. Rajattoman ihmisen kanssa on turvatonta, koska ei voi tietää mitä hän sanoo kenelle sanoo ja ihmiset voivat tuntea, että heidän elämäänsä tunkeudutaan.

Rajattomuuden voi tuntea uupumuksesta ja väsymyksestä, että kokee joutuvansa olemaan kärjistetysti kaikkea kaikille. Rajaton alkaa ehkä vältellä ihmiskontakteja, koska koska kokee tulevansa imetyksi tyhjiin. Oman rajattomuuden tiedostaminen ja sen harjoitteleminen voi johtaa aluksi liian tiukkojen rajojen vetämiseen. Rajat tarkentuvat ajan kanssa.

Joillekin meistä olisi tärkeää löysentää rajoja. Joskus rajamme ovat niin tiukat, että emme pääse luomaan yhteyttä. Jäämme etäisiksi, koska olemme rajojemme kanssa etäällä ihmisistä, tapahtumista. Ajatuksemme, tunteemme, kokemuksemme eivät pääse näkyviksi, koska olemme luoneet itsellemme niin tiukat rajat, että ne enemmän estävät kuin mahdollistavat. Muut ihmiset reagoivat toisen tiukkoihin rajoihin ottamalla etäisyyttä, koska ihminen ei ole tavoitettavissa vaan esteet, lukot tulevat havaittavaksi. Ihminen jätetään ”rauhaan”.

Liian tiukat rajat voi tuntea yksinäisyydestä ja ulkopuolisuuden tunteesta. Tiedostaessaan liian tiukat rajat ja opetellessaan niin löysäämistä, voi opettelu mennä ensin överiksi, jakaa liikaakin. Asia korjaantuu opettelun edetessä.

Joskus rajamme ovat liian joustavat. Saatamme asettaa päättäväisesti rajan, mutta miellyttämisen tarpeemme, hyväksytyksi tulemisen tarpeemme, aiheuttaa rajojen löystymisen. Saatamme sisäisesti huomata, että mitä nyt tapahtui vaikka en oikeasti tätä halunnut. Ympäristö oppii myös löyhiin rajoihin. Muut oppivat venyttämään rajojamme. Kun ihmisellä on löyhät rajat, toiset saattavat vedota hyvin kummallisiinkin asioihin, jotta rajat lopulta paukkuvat.

Miten taas ajauduin tähän tilanteeseen vaikka aluksi olin aivan toista mieltä? Tämä voi olla löyhien rajojen yksi havainto. Kun tiedostaminen on tapahtunut ja rajojen opettelu käynnistyy, voi rajojen asettaminen olla aluksi liian tiukkaa. Ajan kuluessa rajat muodostuvat sujuvammin.

Olemme vastuussa omista ja toistemme rajoista. Rajat luovat turvaa ja luottamusta. Ne helpottavat vuorovaikutusta ja ihmissuhteita. Ennen kaikkea selkeät rajat helpottavat omaa elämäämme.

Tommy Hellsten -instituuutin opiskelija, seksuaaliterapeutti, uusperheneuvoja Pauliina Flang
www.pauliinaflang.fi

 

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.