Rakkauden toiset kasvot

Viha on elämää suojaava voima. Se on rakkauden toiset kasvot. Se ei koskaan kohdistu toisen persoonaan, haluten vahingoittaa tai loukata. Se kohdistuu aina vääryyksiin, toisen käyttäytymiseen ja tekoihin. Viha asettaa rajat ja toimii oman ja muiden haavoittuvuuden suojana. Tällainen viha on aina rakkaudellista ja siksi se on elämää suojaava voima.

Jos vihaa ei ilmaise silloin kuin pitäisi, asettamalla rajoja ja sanomalla ei, silloin se vetäytyy ihmisen sisään ja alkaa kohdistua itseen. Se lamaannuttaa ja johtaa lopulta masennukseen ja vie katkeruuteen. Näin se muuttuu repiväksi ja alkaa kohdistua toisen persoonaan haluten vahingoittaa ja loukata. Tällainen viha synnyttää häpeää toisessa eikä se johda käyttäytymisen muutokseen, vaan defensiivisyyteen ja vastahyökkäyksiin. 

Rakentava ja rakkauden palveluksessa oleva viha sitävastoin johtaa terveseen syyllisyyteen ja käyttäytymisen muutokseen. 

Konfrontaation, sekä johtamisessa että lasten kasvatuksessa, tulisi aina olla rakkaudellsta, rakentavaa ja rajoja asettavaa. Sen ei koskaan tulisi kohdistua toisen persoonaan vaan pelkästään hänen käyttäytymiseensä, siihen mikä siinä on väärin. Repivä viha siis synnyttää häpeää ja johtaa defensiivisyyteen, rakentava ja rajoja asettava viha taas syyllisyyteen ja käyttäytymisen muuttumiseen.

Ihminen tavattavissa -ohjelman perustaja Tommy Hellsten
Ajanvarauksen yhteystiedot löytyvät sivustolta www.tommyhellsten.com

 

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.