Tarvitsemme lähellemme toista

Kuinka kauniisti katsot rakasta lemmikkiäsi? Puhutko sille nätisti, hyväksyt sen sellaisenaan, kera kaikkien joskus ärsyttävienkin piirteiden, vaatimusten ja tarpeiden?

Entä kuinka katsot itseäsi? Hyväksyvästi, lempeästi, myötätuntoisesti? Vai kriittisesti, väheksyen ja mitätöiden? Lemmikin läsnäolevasta kohtaamisesta voisi olla apua oman itsenkin lempeämpään hyväksymiseen, kun hetkeksi pysähtyy tämän äärelle.

Olemme kovin usein itseämme kohtaan vaativia ja kriittisiä, emme millään meinaa riittää muulle maailmalle, ainakaan omasta mielestämme. Me kuitenkin riitämme, sellaisena kuin olemme, kunhan tiedostamme oman psykologisen turvallisuuden tunteemme. Tätä voi harjoitella olemalla eläimen lähellä, läsnäolevasti hetkessä eläen ja kehollisesti tunteita tunnistaen.

Eläimen kohtaaminen ja vuorovaikutus sen kanssa voi olla hyvinkin vaikuttavaa, kunhan sen äärelle osaa pysähtyä. Eri eläinlajien omanlainen vuorovaikutus on mielenkiintoista ja usein hauskaa katseltavaa. Hevoset, kanat, koirat ja kissat ehkä yleisimpiä lajeja mainitakseni. Kaikilla eläinlajeilla on omanlainen lajityypillinen käyttäytyminen ja tarpeensa. Hevosella ja koiralla oma lauma, kissoilla kaveri tai lauma, joskus ne kyllä viihtyvät yksikseenkin ilman kissakaveria, kanoilla seuranaan parvi toisia kanoja. Tarvitsemme lähellemme toista samanlajista, ihminen mukaan lukien.

Tutuimmat eläimet useimmalle meistä lienevät koira tai kissa. Meillä on lemmikki kotona, joka on iloinen kun tulemme kotiin pitkän työpäivän jälkeen. Usein riittää jopa se, että käy viemässä roskat ja on poissa vain muutaman minuutin. Oman ihmisen paluu kotiin, takaisin lauman pariin on erityisesti koiralle lähestulkoon koko maailman pelastus. Tuossa läsnäolevassa hetkessä maailma on täydellinen, koiralle.

Kuinka usein pysähdyt lemmikkisi äärelle? Silität sitä niin, että tunnet sen lämpöisen ihon ja karvapeitteen, tunnet sen hengityksen, näet miten se katsoo sinua palvovasti silmiin, hakee hyväksyntääsi ja läsnäoloasi. Käpertyy syliisi, sohvalle ihan viereesi niin että sen iho koskettaa sinua tai käpertyy lattialle jalkojesi juureen.

Jos et ole aikaisemmin ajatellut koko asiaa, niin ajattele nyt. Pysähdy tuohon hetkeen ja katsele lemmikkiäsi. Tunnustele kehossasi, miltä tuo tunne tuntuu, kun joku haluaa olla vierelläsi, on siinä lämpimänä ja eläväisenä.

Hengitä muutaman kerran syvään ja keskity siihen, miten tuo hetki sinuun vaikuttaa. Koetko hellyyttä, lämpöä ja läheisyyttä, rakkautta ja yhteenkuuluvuutta? Onko olosi hyvä ja turvallinen?

Vai onko sinun vaikea pysähtyä tuohon tilanteeseen? Pyöriikö mielessä päivän tekemättömät työt, huomisen haasteet? Pidätkö mieluummin kädessä puhelinta ja selaat sitä? Katsotko tv:tä näkemättä tai kuulematta sen sisältöä? Huomaatko edes lemmikin läsnäoloa, sen kaipuuta lähellesi?

Näiden eläinavusteisten ajatusten myötä on mielenkiintoista ja joskus ehkä helpompaakin herätellä omaa suhtautumista muihin ihmisiin, parisuhteeseen ja kaikkein tärkeimpänä omaan itseen. Olenko läsnä tässä hetkessä, hyväksynkö itseni ja maailmani sellaisena kuin se juuri nyt on. Olenko yhtä arvokas itselleni kuin lemmikkini on minulle? Olenko turvassa itsessäni?

Jotta lemmikkisi saa jatkossakin sinulta sitä parasta hoivaa, täytyy sinun huolehtia omasta itsestäsi ja jaksamisestasi. Pysähdy hetkeksi oman elämäsi äärelle, ja mieti minkälaisessa elämäntilanteessa olet. Oletko tyytyväinen elämääsi, näyttääkö se sellaiselta, mistä itse nautit? Onko elämän ohjakset omissa käsissäsi vai määritteleekö sen joku muu taho? Onko tämä se hetki, kun elämälle pitäisi ehkä tehdä jotain?

Olen Ulla Hukka, Eläinavusteinen valmentaja ja Ihminen tavattavissa terapeutti ITT®. Yritykseni Cardehumma on edelläkävijä eläin-ja luontoavusteisessa työssä. Opiskelen parhaillaan ratkaisukeskeistä luonto-ja eläinavusteista työnohjausta, valmistun Storyn hyväksymäksi työnohjaajaksi 6/2022. Vahva kutsumukseni on työskennellä lempeästi ja vuorovaikutteisesti ihmisten kanssa eläinten ja luonnon parissa, erityisesti olen kiinnostunut uupumuksen ennaltaehkäisystä. Läsnäolo eläinten avulla auttaa löytämään oman ytimen, tarkoituksen ja omavoimaisuuden.

Yritykseni löytyy osoitteesta: www.cardehumma.fi

 

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.