Terapeutin työ

Itsetuntemus

Tänään pääsin kertomaan omasta työstäni @bnifiils yrittäjätapaamisessa. Puhuin itsetuntemuksesta. Työssäni itsetuntemus on isossa keskiössä tehdessäni terapiaa asiakkaiden kanssa. Itsetuntemukseen kuuluvia teemoja ovat mm.:
 

Tarpeet

Ihmisyyden syvimmät tarpeet ovat tarve tulla kuulluksi, nähdyksi, huomioiduksi, rakastetuksi, olla turvassa ja liittyä muihin.
 

Tunteet

Meillä on muitakin tunteita kuin ok fiilis tai että vituttaa. Tunteet tuovat syvyyttä elämäämme kun löydämme itsestämme hämmennystä, hämmästystä, syyllisyyttä, surua, kaipausta, häpeää, rakkautta, kiintymystä, kiitollisuutta ja monia muita tunteita.
 

Kehoyhteys

Kehomme on viisas. Se on viisaampi kuin mielemme. Olemme tottuneet olemaan ”päissämme”, ymmärtämään ja analysoimaan kaikkea kokemaamme ja tuntemaamme. Kehomme on pitänyt kirjaa kaikesta elämässämme ja kun saamme siihen yhteyden, asetumme tietämisestä kokemiseen.
 

Uskomukset

Monet uskomukset rajoittavat ja hallitsevat elämäämme. Valitsemme ja toimimme uskomuksiemme kautta. Kun tulemme niistä tietoisiksi voimme purkaa, muuttaa niitä.
 

Elämänkokemukset

Historiamme kulkee meissä. Kohtaamme ihmiset. Lapsuutemme, nuoruutemme heijastuu elämäämme. Olemme enemmän kuin historiamme, mutta ennenkuin voimme elää nykyhetkessä, meidän on tunnettava menneisyytemme.
 

Seksuaalisuus

Ihmisyyden ydintä ja kaikkeen vaikuttava osa-alue. Mistä pidämme, miten ilmaisemme seksuaalisuuttamme? Mitä seksi meille on? Kuka olemme seksuaalisina meinä?
 

Ihmissuhteet

Muut ihmiset peilaavat parhaimmassa tapauksessa meille meissä olevia varjojamme. Ihmissuhteista voi tulla haastavia tai pinnallisia, jos torjumme peilit tai itsetuntemuksessamme on paljon piilossa olevia kohtia.
 

Arvot

Arvot ohjaavat elämäämme. Arvojemme mukainen elämä saa elämän tuntumaan merkitykselliseltä sekä onnelliselta. Arvot ovat yksilölliset ja eletty elämämme vaikuttaa niihin.
 

Selviytymismekanismimme

Usein terapiaan lähdetään kun selviytymismekanismit alkavat tulla tiensä päähän. Elämä tuntuu ahdistavalta. Ihmissuhteet aiheuttavat hankausta. Elämä tuntuu merkityksettömältä tai ei omalta. Selviytymismekanismeillamme on aina hyvä tarkoitus. Olemme ”valinneet” ne suojellaksemme itseämme. Ajan saatossa ne saattavat haastaa elämäämme hyvin paljon. Silloin selviytymismekanismit vievät meitä emmekä me ohjaa omaa elämäämme.

Tietoisuuden lisääntyminen näillä osa-alueilla lisää itsetuntemusta. Kun itsetuntemus lisääntyy aito minä syntyy vahvemmaksi. Silloin elämän merkityksellisyys lisääntyy. Ihmissuhteet syvenevät ja samoin suhde itseen. Myös elämän hyvien ja huonojen hetkien kohtaamisesta tulee syvempää, koska voimme olla läsnä tässä ja nyt sekä samalla olemme paremmassa linjassa itsemme kanssa.
 

Että tämmöstä työtä on se mun työ.

Ja aamulla jännitti ennen omaa esitystä. Ilme oli sen mukainen.
 

Ihminen tavattavissa – terapiakoulutusopiskelija, seksuaaliterapeutti, uusperheneuvoja Pauliina Flang
www.pauliinaflang.fi

 

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.