Vanhat tutut: pelko ja häpeä

”Ethän koskaan luovu unelmistasi. Silloinkaan luovuta, kun usko käy vähiin ja pää tahtoo painua alas, älä edes silloin kun vierii vuodet ja haaveet kuin loittonisivat vain — sillä, kun aika on se tapahtuu kuin tarkoitus on! Kiitos 105-vuotias Hattulan Pyhän Ristin kuoro ja Ari Lehtonen kantaesityksestä Näen Sinut -teokselle, johon sain kunnian tilauksesta tehdä tekstin. Upea sävellys Juuso Vanonen.” 

~ Näissä mietteissä juhlakonsertin päätteksi hämmentyneen kiitollisin mielin ~

Kun tämä muisto ponnahti sosiaaalisesta mediastani esiin, yhäkin kädet alkoivat täristä ja sydän tykytellä – vanha tuttu pelko ja häpeäkin nostavat päätään. Haluan silti kohottaa katseeni, puhua siitä ja nostaa tämän tärkeän muiston esiin uudelleen, koska häpeä ja pelko laantuvat nimenomaan näkyväksi tekemällä, kuten niistä puhumalla. Silloin avautuu mahdollisuus sille, että hyvä todellisuus voi realisoitua kun vastassa ei olekaan hylkääminen vaan hyväksyntä.

Aikamoiset kipuilut syntyi tässä sanoittamisprosessissa erityisesti siitä pelosta miten ihmiset tällaiseen tempaukseen suhtautuisivat; mielessäni huusi sisäinen kriitikkoni ja tuomarini, että mikä minä olen mitättömän kokemukseni ja osaamiseni kanssa tällaiseen haasteeseen vastaamaan! Eihän minulla ole edes mitään koulutusta musiikin sanoittamiseen – hyi, häpeä! Anna ammattilaisten hoitaa se mihin heillä on osaaminen!

Kuitenkin, kuoron johtajalle oli tullut intuitiivinen varmuus siitä, että juhlateoksen sanoitusta tulee pyytää minulta. Hän ei tiennyt miten paljon olin kirjoittanut elämäni aikana pöytälaatikkoon, vaan oli lukenut joitakin tekstejäni facebookissa. Ei hän tiennyt sitäkään, että yksi suuri unelmani oli sanoittaa joskus laulu. Haaveeni oli kuitenkin kuultu.

Tämä liikuttaa minua yhä ja haastaa nöyräksi yleensäkin lahjojen edessä: jos joku on tullut kosketetuksi sanoitusteni kautta, siinä ei ole kysymys minusta vaan siitä mitä kauttani tahdotaan toisten palvelemiseksi synnyttää.

Tahdon olla hyvän palveluksessa – se oli valintani tuolloin kolme vuotta sitten, ja on edelleenkin. Häpeä ja pelko sulavat sillä rakkaudella, johon nekin ja koko keskeneräinen minä, mahtuvat.
 

NÄEN SINUT

Pää painunut eteisessä

seisoo taakka harteillaan

tuhat timanttia poskipäissä

arvoa ei kuitenkaan

omin voimin ja suorituksin

tietä raivaamaan väsynyt

totuudelta suojautuneena

itsensä hylännyt

Katseensa kohottaa

kuulee kuulee äänen

Olen tässä ja sinua katson

rakastaen uskotko sen

olen valmistanut tietä

se on sinun näköinen

timantteja maljani täynnä

tallessa jokainen

ei turha yksikään päivä

olet arvokas uskotko sen

Rakastettu alkaa rakastaa

löytää löytää taivaan

Joku katsoo silmiin ja hymyilee

toinen tarjoo olkapäätä

luonto syntyy yhä uudelleen

lämpö sulattaa paksua jäätä

naakkaparven kaaoksessakin

on paikka jokaisella

vain hetki ja asettuvat riviin

kuin piirretty helminauha

ei virheitä vaan suunnitelmaa

ei toivoa vie kuolemakaan

elää elää aina

 

 

Ihminen tavattavissa -terapeutti ITT® Marjo Juutilainen, Hämeenlinna 

 

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.