Vanhemmuus on vaativa tehtävä

Minusta tuli äiti yli 21 vuotta sitten. Väti eli äitipuoli minusta tuli 15 vuotta sitten. Lapsensa menettänyt äiti minusta tuli yli neljä vuotta sitten. Koiran vanhempi minusta tuli kahdeksan vuotta sitten. Isovanhempi minusta tulee ehkä tulevaisuudessa.

Olen aina haaveillut olevani äiti. Vauvakuume minulla on ollut 5 vuotiaasta asti ja se on yhä. Reilu 10 vuotta sitten päätin, että lapsiluku on tässä. Se on ollut kipeä päätös. Se tuli ei täysin omasta valinnastani. En uskaltanut tehdä lisää lapsia. Pelkäsin, että salama voi osua puuhun kaksi kertaa. Pelkäsin etten jaksa vammaisen lapsen ja pienen vauvan kanssa. Pelkäsin, että seitsemän lasta on minulle liikaa.

Nyt alkaa äitienpäivät olemaan aikuisten lasten äitienpäiviä. Enää ei omatekoiset askartelut täytä äitienpäiväaamujani. Tyhjenevään pesään, aikuisiin lapsiin liittyy haikeus. Tietty aikakausi on päättynyt.

Olen äiti, mutta lapseni ovat kasvaneet aikuisiksi. Olen tehnyt sen minkä olen osannut. Nyt seuraan miten vanhemmuuteni on mennyt. Osaanko olla läsnä, saatavilla ja silti etäällä lasteni elämässä? Sallinko heidän tehdä aikuisina omat virheensä ja olla tukena kun elämä haastaa? Miten säilyy yhteytemme vaikka kilometrit välillämme kasvavat? Miltä minusta tuntuu, kun lapsen elämään tulee rakkaus kumppani ja en ole se tärkein?

Lapsissani näkyy menneet sukupolvet. Miten mummuni ovat kohdanneet omat lapsensa, minut tai lapseni. Miten äitini on nähnyt minut, tukenut vanhemmuudessani ja ollut läsnä lapsilleni. Miten minä olen kohdannut omat traumani, tunteeni ja mitä olen siirtänyt lapsilleni. Mitkä sukupolvien ketjut olen katkaissut. Siinä on paljon pohdittavaksi ja kohdattavaksi.

Vanhemmuus on tiukka laji. Se ei ole biologisuutta. Se ei pääty kuolemaan. On hyvä, että vähintään kerran vuodessa pysähdymme pohtimaan äitiyttä ja isyyttä.

Minulla on kuusi lasta. Kolme minusta syntynyttä ja kolme elämän kautta minuun tullutta. Kaikki he ovat suuria opettajiani. Vanhemmuus on tarttumista, liittymistä, kohti kurottautumista ja irrottautumista.

Kiitos te rakkaat lapseni!

Ihminen tavattavissa -terapiakoulutusopiskelija, seksuaaliterapeutti, uusperheneuvoja Pauliina Flang
www.pauliinaflang.fi

 

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.