Herkkyys on voimavara ja mahdollisuus

Erityisherkkyys ei ole sairaus, heikkous tai huonommuutta eikä myöskään mikään diagnoosi. Rohkeus ei myöskään ole pelon puuttumista, rohkeat vaan kykenee toimimaan pelosta huolimatta.

Janne Juppo kuuluu näihin molempiin, hän on sekä erityisherkkä ja rohkea. Meidän jääkiekkokulttuurissamme, jota ehkä hieman sävyttä toksinen maskuliinisuus, ainakin jos on törmännyt kuluneen syksyn uutisointiin. Vaatii rohkeutta tulla näkyväksi juuri tässä kulttuurissa.

Tämän macho kulttuurin sisällä kuitenkin, mikäli tutkimuksiin on uskominen, elää kenties noin viidennes erityis- tai muuten vaan vahvasti herkkiä ihmisiä. Olen vuosien varrella saanut olla matkaseurana usealle erityisherkälle niin urheilun kuin ns. tavallista elämää elävien ihmisten kanssa. Asiakkaana on ollut 16–75 -vuotiaita niin miehiä kuin naisia.

Keskeistä näille kaikille, joita minä olen kohdannut, on se, että he ovat pitäneet itseään jotenkin outoina, koska muut eivät koe asioita samalla tavalla tai yhtä voimakkaina ilmiöinä. Usein asiat alkavat eskaloitumaan, kun herkkä ei kykene huolehtimaan omista tarpeistaan, tunteistaan ja rajoistaan. Joskus voi olla myös niin, että erityisherkkyyteen on kietoutunut muitakin ominaisuuksia, kuten kiltteyttä, ujoutta, tunnollisuuta, introverttiutta, jolloin omien rajojen puolustaminen tulee vaikeaksi.

Onneksi tämä herkkyys voi ja onkin usein voimavara ja mahdollisuus. Olkoon herkkyys millä aistien osa-alueella tahansa se luo vahvan potentiaalin hyödyntää näitä ominaisuuksia jossain tehtävässä tai ammatissa. Erityisherkille ominaista voi olla kyky oppia ja omaksua erilaisia taitoja ja tekemisiä todella nopeasti, samoin herkät lukevat toisia ihmisiä ihan eri tasolla kuin me ”tavikset” ihmisten johtamisessa näistä ominaisuuksista voi olla myös erityistä apua.

Onneksi tämäkään aihe ei enää ole vaiettusalaisuus tai häpeän aihe. Erityisherkistä on jo kirjoitettu viimevuosina jonkin verran osaamista aiheesta on myös suomessa paljon.

Kouvolan sanomien Tapio Ahlroth kirjoitti hyvän artikkelin aiheesta 20.11.2023 ilmestyneessä lehdessä. On myös hienoa kuinka nuoremmat sukupolvet uskaltavat hakeutua avun ja ammattilaisten pariin, saadakseen työkaluja herkkyyden suojeluun ja tietoisuuden kasvattamiseen.

https://www.kouvolansanomat.fi/urheilu/6360512

Terapia tai terapeutin käyttämisen kynnys onneksi madaltuu koko ajan tuorein esimerkki, löytyy tämän päivän (8.12.2023) Aamulehdestä, jossa tuleva leijona koutsi Antti Pennanen avaa hieman omia kokemuksiaan terapiasta.

Mikäli koet tarvetta jutella tästä aiheesta tai mielenpäällä liikkuu asioita, joista haluaisit jutella luottamuksellisesti ja turvassa. Ilmainen tutustuminen löytyy ajanvarausvalikosta Suomen Työyhteisöterapeutit Oy

Ihminen tavattavissa -terapeutti ITT®️ Pertti Ratilainen

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.