Hyväksikäytetty?

Valitettavasti on olemassa niinkin huonosti voivia ihmisiä, jotka eivät kunnioita mitään eivätkä ketään, eivät lopulta edes itseään. 

Toinen ihminen on heille vain hyödyke, kuin käyttöesine, jota he tarvitsevat pönkittääkseen huonoa itsetuntoaan. Saatat mahdollistaa sen vääränlaisella kiltteydellä ja itsesi hylkäämisellä (omat tunteet ja tarpeet piiloutuvat hyväksikäyttäjän vähätellessä ja mitätöidessä niitä, siis sinua.) 

Kuin huomaamattasi saatat noudattaa erikoisia kirjoittamattomia sääntöjä siitä mikä on sallittua käytöstä menemällä loputtomasti mutkalle ja ylijoustamalla – lopulta koet miltei olevasi hullu ja luuloharhainen, sillä sinua ei tällaisessa ihmissuhteessa nähdä, kuulla eikä ymmärretä. Kuin olisit vain kuvitellut kaiken kärsimyksesi, sillä hyväksikäyttäjä ei toimi normaalien ihmissuhdeperiaatteiden mukaan: asioista, varsinkin tuntemuksista, on yksinkertaisesti mahdotonta puhua ja asianosaisen mielestä toisen tekemät virheet ovat aina anteeksiantamattomia. Syy on lopulta aina vain sinussa ja sen tulet myös tuntemaan. 

Vihakin on äärimmäisen tärkeä tunne. Sen tehtävä on suojella rakkautta, jota pelko yrittää estää ja tuhota. Omien rajojen tunnistaminen ja laittaminen, yksinkertaisimmillaan EI:n sanominen, on tervettä vihan ilmaisua, jolla puolustat itseäsi ja ylläpidät omaa (ja samalla mahdollistat saman lähelläsi oleville) hyvinvointiasi. 

Ihminen, joka ei pysty kunnioittamaan rajojasi, toimii pelosta käsin. Hän ei ymmärrä rajojen merkitystä, koska hänen oma minuutensakin on hänelle vain tyhjää ja kysymysmerkki, jos hän ylipäätään sellaista edes miettii. Se rakentuu toisten varaan ja heidän päälleen astumalla. Hänen on pidettävä lähellään ihmisiä, jotka tottelevat häntä, tai muuten…niin, mitä pelko milloinkin yrittää uskotella. 

Rajojesi vetäminen kertoo rakkaudesta jossa elät. Välittävistä, kunnioittavista ja aidoista ihmissuhteista, joissa voi jakaa asioita, tunteita ja tarpeita vapaasti ja vastavuoroisesti. Joissa voi kasvaa ja eheytyä, pyytää ja antaa anteeksi, vahvistua ja oppia tuntemaan aivan toisenlaisen kuvan itsestään – arvokkaan, nimittäin. Se on mahdollista jokaiselle, joka kokee tarvitsevansa rakkautta. Alku voi löytyä vaikka terapiasta ja sitä kautta vähitellen arjen ihmissuhteista.

Ihminen tavattavissa -terapeuttiharjoittelija Marjo Juutilainen, Hämeenlinna
Ajanvarauksen puh. 050 3486778

 

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.