Ihminen tavattavissa -itsetuntemusryhmä

Takana elämäni ensimmäinen Ihminen tavattavissa- itsetuntemusryhmän ohjaus osana terapeuttiopintoja yhdessä kollegani Marjukan kanssa.

Alkuun menetelmä tuntui vieraalta, koska en ollut itse osallistunut koskaan vastaavaan itsetuntemusryhmään. Pääsin kuitenkin pian sisälle menetelmän ytimeen ja ihastuin. Olen ohjannut uusperhe- ja pariskuntaryhmiä mieheni kanssa ja nyt kanssani ohjaamassa oli uusi ihminen. Kertojen edetessä löysimme hyvin meille sopivan tavan työskennellä ja jakaa vastuita.

Jokaiselle meille on tärkeää tulla kohdatuksi. Se, että joku kuulee ja näkee meidät, on syvimpien tarpeidemme täyttymys. Itsetuntemusryhmässä voi tulla parhaimmillaan kokemus siitä, että moni ihminen näkee ja kuulee. Silloin ryhmäläinen saa todella ihmisyyttään vahvistavan kokemuksen.

On hyvin tärkeää, että joku on läsnä. Se on nykyelämässä harvinaista, koska on niin paljon muuta joka vie huomiomme. Kun puhumme ei kuulija aina kuuntele ja todella kuule. Itsetuntemusryhmässä sai kokemuksen siitä mitä oma elämä, tunteet ja kokemukset herättävät toisessa. Kokemuksen siitä, kun yhdeksän muuta on läsnä vain itselle.

Kun toinen kertoo omista havainnoistaan ja kehotuntemuksistaan käsin tulkitsematta toista, saa itselleen arvokasta tietoa ja taitoa itsetuntemukseen tueksi. Usein lähdemme tulkitsemaan toista ja silloin tulemme ylittäneeksi toisen rajan. Emme voi todella tietää mitä toinen tuntee, mutta voimme kuunnella mitä kehossamme herää ja havainnoida mitä tunteita meissä herää.

Kun ryhmä päättyi, minulla oli sama haikea tunne kuin terapiasuhteen päättyessä. Asiakas-terapeutti-suhde on aina ihmissuhde. Jokaisen ihmissuhteen päättyminen aiheuttaa monia tunteita. Minussa on luottamus siihen, että ihminen on ryhmässä saanut kokemuksen kuulluksi ja nähdyksi tulemisesta. Sen pienen siemenen kanssa hän voi lähteä tutkimaan elämää ja havainnoimaan miten turva ja luottamus hänen sisällään voivat kasvaa. Turvan, luottamuksen ja nähdyksi tulemisen kokemus on istutettu ja se on ihmisyyden olemassaololle se tärkein.

Itsetuntemusryhmästä sanottua:

”Turvallisuuden ilmapiiri luotiin ja te ohjaajat olitte turvana.”

”Ryhmässä käytetyt menetelmät olivat syvällisempiä kuin odotin.”

”Ryhmän ohjaajat tuntuivat turvallisilta ja suosittelisin ryhmää kaikille ammattilaisille, jotka tekevät töitä ihmisten kanssa.”

”Ohjaajat olivat turvallisia ja ryhmän ilmapiiri oli turvallinen. Suosittelisin ryhmää henkilöille, joilla on vaikeuksia kuunnella ja ottaa toisten tunteita tilanteita huomioon.”

”Ohjaajien peilaava palaute oli kullanarvoista. Suosittelisin ryhmää henkilöille, joilla on haasteita kehotuntemusten kanssa ja kiirettä arjessa paneutua omiin tunteisiin.”

”Oli hyvä kun te ohjaajat vaihtelitte rooleja ja veditte aina vuorotellen alkujuttuja. Teidän vuorovaikutus näyttäytyi minulle sujuvana. Suosittelen ryhmää sellaiselle, joka haluaa olla enemmän läsnä elämässään.”

Ihminen tavattavissa -terapiakoulutuksemme opiskelija, seksuaaliterapeutti, uusperheneuvoja Pauliina Flang
www.pauliinaflang.fi

 

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.