Ihminen tavattavissa -kasvuohjelma

Kaksi vuotta sitten starttasin matkan itseeni ja aloitin Ihminen tavattavissa -kasvuohjelmassa. Olin pitkään pohtinut jatko-opiskelua ja toisaalta myös terapeuttista lähestymiskulmaa omaan itseeni sukeltamisessa. Koin, että ihmisenä halusin oppia tuntemaan paremmin itseäni ja sitä kuka ytimeltäni olen ja mikä minussa ei ole totta.

Psykoterapeuttiopinnot eivät houkuttaneet eikä myös pidempi oma psykoterapia. Mietin, että onko terapeuttina ihan tyhmää lähteä johonkin koulutukseen, joka ei tähtääkään titteliin ja joka toisaalta on terapiatyöhön hyvä startti. Hävetti kun menin vähän kuin perse edellä puuhun. Hävetti, että toimin jo terapeuttina ja olin silti hukassa itseni kanssa.

Minulta on matkan varrella kysytty useasti, että millainen se Ihminen tavattavissa- kasvuohjelma on. Aina on yhtä vaikea vastata. Koska nämä kaksi vuotta ovat olleet matka minuun enkä minä voi tietää millainen se kenelläkin on, koska kukaan muu ei ole minä. Mutta. Yleensä vastaan, että sellaista ryhmäterapiaa.

Olen saanut eheyttäviä kokemuksia turvasta ja rakkaudesta. Olen saanut opetella liittymistä muihin ja luottamista niin itseeni kuin minulle tärkeisiin ihmisiin. Olen hahmotellut rajojani ja tarkastellut tunteitani ja ihmissuhteitani. Eniten olen tutkinut minua. Kuka en ole? Miten olen oppinut selviytymään vuosien saatossa ja mitkä näistä selviytymiskeinoista ovat minulle haitallisia?

Vahvin on ollut kokemus minusta löytyvä sisäinen turva. Että olen turvassa itsessäni vaikka elämässä ja ympärilläni tapahtuu. Olen turvassa epävarmuudessa ja olen epävarma minä ja silti oloni on turvallinen. En ole muuttunut täydelliseksi enkä edelleenkään tunne itseäni täysin. Tunnen kuitenkin hippusen enemmän aitoa minua ja se tuntuu todella hyvältä.

Ehkä ympärilläni ei ole vielä nähtävissä mitään suuria muutoksia, mutta sisäinen tunne on muuttunut melko isostikin. Lähdin sukeltamaan itseeni ja se sukellus on ollut elämäni vaikuttavin. Ja sukellus jatkuu. Kiitollinen olo.

Ihminen tavattavissa -kasvuohjelmamme opiskelija, seksuaaliterapeutti, uusperheneuvoja Pauliina Flang
www.pauliinaflang.fi

Kuva: Sari Ricciardella

 

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.