Kuinka voi kokea iloa kriisissä?

Miten sinulla menee juuri nyt? Nyt juuri monet meistä elävät haastavia aikoja, koska meillä on vähän tai ei lainkaan fyysisiä kontakteja muiden kanssa. Samaan aikaan monet meistä oppivat uusia tapoja pitää yhteyttä virtuaalisesti sekä töiden tai opiskelujen tekemistä etänä.

Miten voit olla iloinen ja kiitollinen näissä olosuhteissa? Haluan kirjoittaa iloista, vaikka se voi tuntua oudolta aiheelta juuri nyt. Uskon, että juuri nyt on elintärkeää tutkia, miten löydät ilon, tunnet iloa ja kestät sitä jopa pitkiä aikoja! Uskon, että voimme löytää iloa ja onnea myös hankalissa olosuhteissa ja tilanteissa, jolloin tapahtuu asioita, joita emme voi kontrolloida. Ajattelen, että voimme edelleen huomata monia asioita ja tunteita ja vaikuttaa niihin. Vihan ilmaisu on tabu monille meistä. Monilla meistä toinen tabu: ilo.

Pelkäämme monesti ilon kokemista, näyttämistä ja siitä puhumista. ME PELKÄÄMME ENEMMÄN ILOA JA ONNEA KUIN VIHAA JA PELKOA. Me tunnemme vihan, häpeän ja pelon, ja meillä saattaa olla illuusio, että olemme turvassa niiden kanssa, koska ”tämä ei voi muuttua enää pahemmaksi” (kunnes se muuttuu vielä pahemmaksi). Kun koemme iloa, saatamme ajatella, että meidän ei pidä innostua liikaa, koska ilon tunne ei kuitenkaan kestä. Joten iloitsemisen sijaan koemme vain osan ilostamme, koska olemme kiinni murehtimisessa.

Ilo on meille monesti niin vieras tunne, että kun se vierailee, emme edes meinaa tunnistaa iloa tai pysähtyä sen äärelle. Ilo näyttäytyy meille pieninä välähdyksinä siitä, että kaikki on kerrassaan hyvin, että värit ovat kirkkaampia ja kaikki näyttävät kauniilta—ja sitä voi olla vaikea kestää. Koska sinä tunsit viimeksi iloa? Koska sinä pysähdyit ilon äärelle? Me monesti pelkäämme näyttää iloamme, jos jollakulla muulla ei mene juuri nyt hyvin. Luomme tarinan, jossa meidän ilomme on pois joltakulta muulta sen sijaan, että meidän ilomme voi tuoda lisää iloa ja onnea maailmaan ja ihmisille lähellämme.

Joy (Ilo) on kirja, josta todella pidän. Se vuodelta 1967.

William C. Schutz kirjoittaa kirjassa: “How is joy attained? A large part of the effort, unfortunately, must go into undoing. Guilt, shame, embarrassment, or fear of punishment, failure, success, retribution – all must be overcome. Obstacles to release must be surmounted. Destructive and blocking behavior, thoughts, and feelings must be altered.” Schutz sanoo, että merkittävin keino ilon saavuttamisessa on rehellisyys ja avoimuus. Hänen mukaansa suoruus syventää ja rikastuttaa ihmissuhteita ja tuo lämmön ja läheisyyden tunteita, jotka muuten ovat harvinaisia monille meistä.

Minä sanon: juhlitaan ilon hetkiämme! Maailma on täynnä iloa, joka odottaa meitä. Jopa juuri nyt. Me voimme kaiken aikaa lisätä iloa ja onnea elämässämme. Kun käsittelemme sanomatta jääneitä tai meitä vaivaavia asioita menneisyydestämme ja puhumme niistä, luomme tilaa kokea iloa ja vapautta sekä haaveilla ja seikkailla! Kun harjoitamme todenpuhumisen lihastamme, alamme välittää yhä vähemmän siitä, mitä muut meistä ajattelevat. Mitä, jos annat itsesi poistua mukavuusalueeltasi ja hymyillä silloin, kun siltä tuntuu, nauttia maisemasta tai unesta tai ruuasta tai olla hiljaa, jos sinun ei tee mielesi puhua… Mitä vain haluat juuri tällä hetkellä. Mitä vain, mikä tuo sinulle iloa.

Brad Blanton, Radikaalin rehellisyyden perustaja, sanoo “Honest sharing between and among people connected at the heart, is key to the emergence of a greater love toward other people. So then we have to learn how to tolerate joy, then how to enjoy joy! Most of us don’t know how to do that, but we can learn from those who do.”

Ihminen tavattavissa -terapeutti, Radikaali rehellisyys -kouluttaja Tuulia Syvänen
Tuulian yhteystiedot löydät osoitteesta www.honestyeurope.com

 

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.
Viimeisimmät:

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.