Kuinka voisin voida paremmin?

Mitä minä tarvitsen voidakseni hyvin? Tarvitsen tulla hyväksytyksi. Tarvitsen tulla kuulluksi. Tarvitsen tulla ymmärretyksi. Mitä enemmän minulla on kaikkea tätä, sitä vähemmän tarpeelliseksi se muuttuu. Jos olen tullut hyväksytyksi ja kuulluksi sekä ymmärretyksi, niin ehkä toisella kertaa on “ihan ok”, että minut vain hyväksytään ja kuullaan – ihminen ei voi odottaa että toiset aina ymmärtäisivät häntä.

Tiedän, että olen aiemmin ajatellut siihen tapaan kuin “Jospa hän vain tekisi niin tai näin, niin silloin kaikki olisi hyvin”. Mutta elämä ei toimi niin. Nyt ymmärrän, että odotukseni kertovat enemmän minusta ja siitä, että en ole voinut hyväksyä toista kokonaan juuri sellaisena kuin hän on tai miten hän tekee asioita. Olen kokenut, että muillakin on ollut samanlaisia ajatuksia minua kohtaan. Tyypillisiä tunnistettavia lauseita näissä tilanteissa ovat mm “Et koskaan tee jotain” tai “Sinun pitää tehdä niin tai näin”, niinpä olen itse kokenut, että tapani tehdä asioita tai minä henkilönä en ole tullut hyväksytyksi.

Niin pitkään kuin emme voi hyväksyä toisiamme täysin ja kuulla mitä toisella on sanottavaa ja edes vähän ymmärtää toisiamme, niin kauan emme voi olla onnellisia yhdessä. Mitä olen tehnyt? Olen odottanut, että alat ymmärtää kuinka sinun tulee toimia ja olla. Olen toivonut, että muutat tapojasi tehdä asioita. Olen alkanut uskoa, että tulet muuttamaan tapojasi, kuten olen toivonut ja odottanut. Olen ärsyyntynyt, koska et vieläkään ole tehnyt siten kuin olen toivonut ja uskonut että teet. Saat varmaan langan päästä kiinni minkälaista noidankehää olen ylläpitänyt ja elättänyt?

Mitä tarvitsen enemmän? Tarvitsen ihmisiä ympärilleni. Tarvitsen ihmisiä, jotka hyväksyvät minut sellaisena kuin olen. Tarvitsen ihmisiä, joilla on kykyä kuunnella ja kuulla minua. Tarvitsen ihmisiä, jotka pystyvät ymmärtämään minua. Tarvitsen ihmisiä, jotka voivat rehellisesti ja rakkaudellisesti kohdata minut matkallani. Tarvitsen myös yhteisöä, missä minulla on mahdollista oppia elämästä. Haluan oppia ihmisestä, maailmasta ja luonnosta – maailmankaikkeudesta. Haluan elää uskollisena itselleni. Tarvitsen sellaisen ympäristön, jonka voin kokea turvalliseksi ja joka voi rakkaudella tukea minua tielläni. Tarvitsen ihmispeilejä, jotka voivat heijastaa minulle takaisen sen kuinka kokevat minut. Tarvitsen myös ihmisiä, jotka voivat rehellisesti ja rakkaudessa kertoa minulle, jos näkevät minun harhautuneen tai eksyneen tieltäni.

Ajattelen, että omalla tielläni voin saada tukea kanssaihmisiltäni, jotka ovat tietoisia itsestään ja jotka tuntevat omat heikkoutensa ja vahvuudet. Ihmisiä, jotka ovat heränneet siitä maailmasta missä ulkoiset pyynnöt ja vaatimukset määrittävät elämän. Ihmisiä, jotka ajattelevat positiivisesti ja tuntevat rakkautta. Ihmisiä, jotka haluavat olla rehellisiä ja tuntevat lain rakkauden täytteisestä uskosta: Totuus ilman rakkautta on raakaa ja syntyy vihasta. Rakkaus ilman totuutta ammentaa voimansa pelon lähteestä.

Ihminen tavattavissa -terapeuttiharjoittelija, Mies tavattavissa Sami Kangas
 

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.