Minä, minä, MINÄ!

Rakas ystävä,

En tiedä mitä kirjoittaisin ja haluan kirjoittaa sinulle. Mistä sinä haluaisit kuulla? Kerrotko? Meilillä, vaikka vastaamalla tähän viestiin tai Messengerin kautta. 

Muistelen yliopisto-opettajani ohjeita kirjoittamisen aloittamiseen: “Aloita kirjoittamalla nimesi paperiin ja heti tulee parempi mieli”. Olen jo kirjoittanut “Rakas ystävä” ja “Rakkaudella, Tuulia ja Pete”.  Opettajani oli oikeassa, heti tuli parempi mieli. Tykkään nähdä nimeni näytöllä.

Pidän nimestäni, nimeni näkemisestä ja siitä, kun ihmiset mainitsevat nimeni. ”Minä, minä, minä!” Olen alkanut avoimesti kertoa siitä, että haluan ympärilläni olevien ihmisten huomioivan ja näkevän minut.  Sisälläni kuplii ja olen taas kuin pieni lapsi: ”Olen täällä!” Haluan hyppiä ylös alas! Haluan kaikkien näkevän minut! Huomaan häpeäni vähentyneen, olen palannut lapsenomaiseen tilaan, jossa saan haluta huomiota ja nauttia siitä. Ilman häpeää.

Tunnistatko sinä tätä – iloa ja riemua, kun näet tai kuulet nimesi? Haluatko tulla mainituksi ja huomatuksi?

Halu tulla huomioiduksi on normaalia meille ihmisille, nisäkkäille, ihmisnisäkkäille. Saattaa jopa olla, että tämä on osa selviytymisvaistoamme. Kun meillä ei vielä ollut kaikkea hienoa teknologiaa ja työkaluja, meidän oli turvauduttava toisiimme saadaksemme suojaa, ruokaa ja turvaa.

Monia meistä on moitittu, kun olemme halunneet tulla huomautuksia ja mainituksi nimeltä. Tulen siitä surulliseksi. Pienillä lapsilla tätä halua pidetään normaalina tai ainakin siedetään ja huomiota kaipaavat aikuiset leimataan usein itsekeskeisiksi tai ylimielisiksi. Olen surullinen siitä, kuinka lapsille kerrotaan, että heidän halunsa tulla nähdyksi ja kuulluksi on väärin ja kuinka teini-ikäisiä ja nuoria aikuisia kehotetaan olemaan helppoja ja kilttejä, vähemmän äänekkäitä tai itsekeskeisiä.

Muutama päivä takaperin Simon mainitsi työpajamme jälkeisessä sähköpostiryhmässä nimeni ja sanoi pitäneensä kuvista, joita kollegani ja puolisoni Pete oli jakanut minusta ryhmään. Tunsin lämpöä kasvoillani ja miellyttävän tunteen vatsassani. Kiitos Simon, pidin siitä, että mainitsit nimeni. Näin sinut kuvissa myös ja luin mailisi. Näen sinut ja haluan kuulla myös sen, mitä sinä haluat jakaa.

Se, että haluaa tulla nähdyksi ja kuulluksi, ei tarkoita sitä, etteikö haluaisi nähdä myös muita. Uskon, että meillä on enemmän kykyä nähdä muut ja olla läsnä, kun hyväksymme oman toiveemme tulla nähdyksi ja kuulluksi.

Halutessani jotain itselleni, haluan usein samaa myös muille. Se, että minä haluan jotain, ei ole keneltäkään muulta pois. Se vain tuo lisää kaikkien onnellisuuteen.  

Ihminen tavattavissa -terapeutti, Radikaali rehellisyys -kouluttaja Tuulia Syvänen
www.honestyeurope.com

 

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.
Viimeisimmät:

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.