SULJETUN OVEN TAAKSE EI NÄE

Suomi on hyvä maa, monin tavoin. Täällä on paljon koteja, joissa asuu rakkaus ja rauha. Onneksi! Aikuiset ovat aikuisia ja lapset saavat olla lapsia. Tiedän kuitenkin omasta kokemuksestani ja työni kautta, että samaan aikaan täällä on myös paljon koteja, joissa asiat eivät ole hyvin. Pahoja asioita tapahtuu kotien suljettujen ovien takana.

Kuinka paljon pelkoa, tuskaa, pettymystä ja epätoivoa löytyykään kotien ovien takaa? Miksi ihmiset, joiden luona kuuluisi olla turva, kohtelevat toisiaan julmasti ja rikkovasti? Miksi se, joka pelkää, ei lähde? Miksi se, joka rikkoo käytöksellään läheisiään, ei välitä? Miksi kaadetaan oma pahaolo toisten päälle? Omien lasten päälle? Aina on sanottu, että heikompiaan ei saa kiusata. Miksi joku luulee saavansa tehdä niin suljetun oven takana?

Moni näyttää aikuiselta, mutta ei ole. Aikuiseksi kasvaminen ja vastuun ottamisen opettelu ovat valintoja. Jos syy on aina muualla kuin itsessä, väistää vastuunsa ja jättää valinnan käyttämättä. Siitä seuraa loputtomasti inhimillistä kärsimystä.  

Jokaiselle on ristiriitaista ja rikkovaa, jos läheinen on yhtenä hetkenä mukava ja hauska ja sitten ihan pian taas julma ja raivoava. Siitä seuraa turvattomuutta. Pelossa elämistä. Jännitystä, että koskakohan taas räjähtää. Läheiset, lapset mukaan lukien pakotetaan peliin, jossa yritetään olla ja käyttäytyä niin, ettei satuttavaa käytöstä enää tulisi. Ja kuitenkin aina tulee. Ihminen, joka ei kanna vastuuta omasta rikkovasta käytöksestään, näkee syyn omaan käytökseensä oikeutettuna ja aina muiden aiheuttamana. Tilanne ei muutu, ennen kuin joku toimii toisin. Ja se joku on yleensä lopulta se, jota satutetaan.

KOHTI ITSENSÄ NÄKÖISTÄ ELÄMÄÄ

Silloin kun ei enää jaksa sitä rumaa, mitä oman suljetun oven takana tapahtuu, on aika tehdä jotain toisin. Itseensä tutustuminen on yksi avain muutokseen. Omanarvontunnon lisääntyminen, omien rajojen vahvistaminen, omien tarpeiden ja vahvuuksien tunnistaminen ja löytäminen vievät polulle, joka johtaa elämään. Itsensä näköiseen elämään. Elämään, jossa itse päättää, mihin suostuu ja mihin ei.

Itseensä tutustuminen lopulta antaa itselleen luvan olla se, joka on. Ja jos joku kohtelee huonosti, osaa suojella itseään ja tarvittaessa lähteä pois. Itseensä tutustumisen kautta voi alkaa elää todeksi omia toiveita ja valintoja. Kun energia ei mene pelkäämiseen, jää tilaa rakastaa. Itseä ja muita.

Itseensä tutustuminen kannattaa missä elämän vaiheessa tahansa. Siihen voi tarvita ulkopuolista tukea ja apua. Itse olen sitä tarvinnut ja saanut. Mielestäni sitä kannattaa hankkia. Oman elämän laadun parantaminen ja sitä kautta oman kyvyn kasvattaminen aitoon rakkauteen ja hyvään tahtoon, on hyvä tavoite.

Silloin kun suljettujen ovien takana on hyvää tahtoa, aikuisuutta ja rakkautta, kärsimys väistyy.

Ihminen tavattavissa -terapeutti, rakastava valinta parisuhdeohjaaja Maritta Joki
 

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.