Terapeuttina ammattiurheilijoille ja johtajille

Oli vuosi 1983 lokakuun 21. päivä ja perjantai, menin ruokatunnilla ostamaan iltasanomat. Edellisenä iltana oli pelattu Tampereella SM-Liiga ottelu Tappara-IFK, joka päättyi kotijoukkueen voittoon 9-3. Puolustaja Pertti Ratilainen ”joutui” kentälle kesken ottelun ns. viltin alta. Edellisessä pelissä Lahdessa kyseinen lehti palkitsi minut tähdistöön. Jostain minulle tuntemattomasta syystä en kuitenkaan ollut mukana avauskokonpanossa seuraavassa pelissä Tampereella. Päädyin siis kentälle kylmiltään kesken ottelun. Saattoi olla toinen vaihtoni kentällä, kun vastustajan tehdessä nopean vastaiskun kompastuin alimpana miehenä ja Tappara siirtyi kahden maalin johtoon. Välitön seuraus minulle takaisin viltin alle, Iltasanomat otsikoi seuraavana päivänä lähes kissan kokoisilla kirjaimilla ”Ratilaisen kompastelu ei kaatanut IFK:ta”.  Näin päättyi minun SM-Liiga urani. Kukaan ei koskaan millään tavalla palannut asiaan. Jäin yksin häpeäni kanssa selviytymään. Tämä kokemus omalta osaltaan vaikutti koko pelaaja uraani, joka loppui 1993 1.divisioonassa lähes 300 pelin jälkeen. Epäonnistumisen pelko ja häpeä kulkivat mukanani tämän jälkeen lähes 25 vuotta. En vielä silloin ymmärtänyt kuinka arvokkaita kokemuksia nämä minulle olivat.

Kriisiydyin omassa elämässäni toisen kerran 2006-07 päädyin jossain vaiheessa Helsingin messukeskukseen kuuntelemaan Tommy Hellstenin luentoa, istuin takarivissä ja kuuntelin, kuinka Tommy puhui ihmisyydestä. Olin kuin herätyksen saanut. Välittömästi luennon jälkeen aloin selvittämään, kuinka pääsisi Ihminen tavattavissa -koulutukseen. Muistan, kuinka ohuena haaveena valmentaja/terapeutti/mentor sana, oma työhuone ja oma asiakas piirtyi mieleeni. Se taisi olla unelma tulevaisuudesta.

Erilaisten vaiheiden jälkeen päädyin aloittamaan Ihminen tavattavissa -koulutusryhmässä opiskelun 2008. Neljän vuoden prosessi, jossa minusta mm. riisuttiin valesankarin selviytymisstrategia ja paljon muuta. Valasankaria kuvataan seuraavasti: Valesankarin arvo on siinä mitä hän tekee, ei siinä, mitä hän on. He’s human doing – not human being. Työpaikalla valesankari hakee tilaisuuksia suorittaa urotekoja ja tekee hillittömästi töitä. Hän vainuaa pienimmätkin menestyksen mahdollisuudet ja kiiruhtaa toteuttamaan asioita, jotka voivat edistää hänen uraansa. Hänellä ei ole vapaa-aikaa. Hän laiminlyö itseään, perhettään ja ystäviään.

Tämän vääristyneen identiteetin lisäksi löytyi myös erilainen määrä tunnelukkoja, eikä sieltä helpommasta päästä mm. oikeutuksen tunnelukko, joka antaa sopivasti mausteita valesankarille. Neljän vuoden aikana pääsin käymään läpi koko perustunteiden kirjon. En tunnistanut alkuun vihaa, pelkoa, syyllisyyttä tai häpeää. Näin jälkikäteen tarkasteltuna olin tuohon aikaan kuin kävelevä aikapommi.

Pikkuhiljaa alkoi rakentumaan myös uutta identiteettiä. Aloin ymmärtää itsessäni asuvaa auttajaa, olinhan aina pienestä pojasta lähtien nauttinut, kun saan jollain tavalla auttaa tai opetta toisille jotain. Pelatessanikin nautin paljon enemmän maalin syöttämisestä kuin sen tekemisestä. Koulutus eteni ja kolmantena vuonna päästiin tekemään harjoitusterapeuttina töitä oikeiden asiakkaiden kanssa. Sain yhdeksi asiakkaaksi nuoren naisen, joka suunnitteli uraa golf-ammattilaisena. Asiakkaan kanssa aloitettiin tapaamiset ja hyvin nopeasti ymmärsin, että hänenkin etenemisen esteenä olivat pitkälti tiedostamattomat, tunnistamattomat ja käsittelemättömät tunteet. Muutaman istunnon jälkeen putosimme epäonnistumisen pelkoon ja häpeään. Tämä oli minulle merkityksellinen oivallus.

Elettiin 2012 elokuuta, päätin soittaa HIFK:n johdolle ja tarjota itseäni heille mentaali/henkisenä valmentajana. Pääsin esittämään näkemyksiäni kuinka voisin nykyisellä ammattitaidollani auttaa nuorten pelaajien itsetunnon kehittämistä. Asia eteni nopeasti, minulle annettiin mahdollisuus tehdä pilottiprojekti, johon liittyi 6 henkilöä. Projekti oli sen verran arkaluontoinen, ettei siitä tiennyt kuin seuran johto ja osallistuvat henkilöt. Sain tehdä neljä kuukautta työtä kerran viikossa yhden päivän kuuden henkilön kanssa. Työ tehtiin salaa kellarissa. Tämä projekti päättyi valmentajan vaihdon yhteydessä 2013 alussa. Sain tästä pilotista uskomattoman arvokasta kokemusta. Tämän ja muiden ihan ”tavallisten” ihmisten kanssa käytyjen terapiaistuntojen myötä syntyi ymmärrys siitä, että oli ihminen missä tehtävässä tai roolissa tahansa, pääsääntöisesti esteet eteenpäin menolle tai menestymiselle löytyvät monesti perustunteista.

Tänään tätä kirjoittaessani, huomaan kuinka kiitollinen minun tulee olla kaikista niistä vastoinkäymisistä ja epäonnistumisista, joita olen päässyt kohtaamaan ja käsittelemään. Kaikista niistä olen nyt kyennyt luomaan itselleni unelmieni ammatin. Mentaali- ja henkinen valmennus on puhuttanut suomalaista urheiluyhteisöä jo vuosikausia. Oman kokemukseni mukaan se on edelleen arka aihe.  Ihminen tavattavissa -koulutus soveltuu tähän ammattikuntaan mitä parhaimmissa määrin. Lopulta tässä kaikessa on kysymys yksilön kohtaamisesta omana itsenään, eli tulla kuulluksi ja nähdyksi. Sanoina ja käsitteinä varsin yksinkertaista, mutta vaatii paljon opettelua ja harjoittelua kyetäkseen olemaan 100 prosenttisesti läsnä itseen ja toiselle.

Kiitollisena voin todeta, että yksi osa toimeentulostani yksinyrittäjänä muodostuu urheilijoiden kanssa työskentelystä. ”Talliini” kuuluu tällä hetkellä lähes 20 ammatikseen tai maajoukkue tasolla olevaa urheilijaa sekä valmentajaa usean eri lajin edustajia.

Olen saavuttanut yhden unelmani, saan tehdä työtä, joka ei tunnu työltä. Saa nähdä kuinka toinen iso unelmani toteutuu? En aio ikinä jäädä eläkkeelle, haluan kehittää itseäni tällä valitsemallani polulla niin pitkään, kuin pää pelaa ja jalat liikkuu. Tässä työssä jokainen ajettu kilometri ja eletty päivä lisää ammattitaitoa ainakin, jos on halukas oppimaan ja on valmis tekemään virheitä.

Viimeisen kahden vuoden aikana yritysten avainhenkilöt ja johtoryhmät ovat myös kiinnostuneet kovasti tämän alueen asioista. Tällä hetkellä minulla on yhteistyösopimus neljän n. 10 hengen ryhmän kanssa, joiden kanssa tehdään ihminen tavattavissa -matkaa noin vuoden verran.

Ihminen tavattavissa -terapeutti, työyhteisösovittelija, valmentaja Pertti Ratilainen
www.perttiratilainen.fi

 

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.