Tulla rakastetuksi

On vaikea ymmärtää pahuutta, usein vieläkin vaikeampaa on muistaa hyvyyttä pahuuden alla. Sitä, miten rakkaudettomuus ja pelko ajaa meidät tekoihin joiden vuoksi jätämme muut kantamaan sitä kipua jota itse olemme kyvyttömiä kantamaan.

Minä kirjoitan minusta, sinusta, ihan tavallisesta ihmisestä. Minä kirjoitan syyttömälle kassahenkilölle kiukuttelijasta, selän takana pahan puhujasta. Minä kirjoitan väsyneestä vanhemmasta joka huutaa lapselleen, koulukiusaajasta tai muiden arvostelijasta.

Miten helppoa on siirtää oma kärsimys toisen kannettavaksi, syyttää parkkivalvojaa omasta pysäköintivirheestä tai poliisia ylinopeussakosta. Miten vaivattomasti tapahtuu toisen arvostelu jos hän ei elä kuten minä tai hänen ajatuksensa poikkeavat omistani.

Viime päivien tapahtumat ovat saaneet kaiken järjettömän julmuuden lisäksi aikaan vihapuhetta jonka tarkoituksena on kai kaataa sodan kauhut täysin syyttömien kannettavaksi. Heidän, jotka ovat syntyneet tiettyyn maahan, puhuvat tiettyä kieltä, ovat ryhtyneet yrittäjiksi elättääkseen itsensä, luodakseen työpaikkoja. Miksi? Siksikö että minun oma pelkoni ajaa ylitseni niin voimalla ettei oma kantokykyni enää riitä? Onko helpompi huutaa kuin olla hiljaa, yrittää tehdä toisesta paha jotta oma epätoivo hiljentyisi?

Mikä on hinta sille, jos pysähdynkin oman kipuni ääreen, kysyn itseltäni, mitä minä tarvitsen jotta voisin nähdä hyvän toisessa. Sillä sitä tämä maailma tarvitsee, hyvyyttä. Ei toisesta syyn etsimistä, ei ketään kantamaan minun kipuani. Pahuus maailmassa ei muutu pahuudella vaan rohkeudella nähdä hyvä toisessa.

Mikä on minun osani tämän maailman kaikkeudessa? Sillä enempään minä en pysty kuin oman osani kantamaan, auttamaan hädässä olevaa, siirtämään sitä hyvää eteenpäin joka minussa elää. Vaikka minä huutaisin kuinka lujaa, syyttäisin ja haukkuisin, en pysty pahaa pois kitkemään. Mutta olemalla hyvä toiselle voin muuttaa maailmaa yksi ihminen kerrallaan.

Mitä muuta minä, sinä, juuri se tavallinen ihminen niin paljon tarvitsee kuin rakastaa ja tulla rakastetuksi. Sillä sotaa minä en pysty lopettamaan mutta oman kipuni minä voin kantaa. Auttaa ja ottaa apua vastaan. Olla hyvä toiselle, nähdä hyvä pahan alla.

Ihminen tavattavissa -terapeutti ITT® Essi Sivula
www.suomentyoyhteisoterapeutit.fi

 

 

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Terve­tuloa terapeut­tiselle vastaan­otolle!

Apua voi hakea esimerkiksi ihmissuhde- ja parisuhdeongelmiin, työuupumuksesta toipumiseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin tai oman elämän suunnan tarkistamiseen.